Skamligt uttryckt av Socialdemokraterna

Maud Ärlebrant, Kristdemokraterna Västervik och ordförande i socialnämnden.

Maud Ärlebrant, Kristdemokraterna Västervik och ordförande i socialnämnden.

Foto: Ellinor Ljung

Debatt2024-11-11 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till: ”Svältkur väntar inom omsorgen i Västerviks kommun”.

Socialnämndens ledamöter hade vid socialnämndens möte vecka 45 att behandla ett prognostiserat underskott med 9 miljoner kronor för verksamhetsår 2024. Vid detta möte presenterades en handlingsplan, framtagen av chefer och ledare på förvaltningen. Denna handlingsplan innefattar ett antal aktiviteter som bedöms genomförbara med bibehållen god kvalité.

Då beslut i nämnden skall tas vad gäller presenterad handlingsplan ”duckar” dock samtliga partier inom oppositionen. De deltar inte i beslutet, lämnar inte bifall och föreslår inte heller avslag till handlingsplanen. Detta kan inte uppfattas på något annat sätt än att de gemensamt väljer att inte ta ansvar för nämndens ekonomi. Att sedan i insändare beskriva detta som ”svältkur väntar inom omsorgen..” är inget annat än skamligt uttryckt av Socialdemokraterna.

God kvalité inom omsorgen skall levereras till alla de som behöver detta och det är något som vi aldrig får ge avkall på. Ibland finns det emellertid behov av översyn, att kanske skruva och förändra på vissa delar och inte av vana fortsätta i hjulspår som man alltid gjort.

En av anledningarna till underskottet är borttagandet av de delade turerna. Detta finansierades av ett tillfälligt statsbidrag som avslutades 2023. Det fanns inte någon ambition från förra majoriteten att under föregående mandatperiod arbeta in detta i budgetramen. I och med nästa år finns det 9 miljoner extra i majoritetens budgeten för detta vilket innebär att vi inte har för avsikt att införa delade turer igen, något som Socialdemokraterna alltså helt felaktigt påstår.

Ett av handlingsplanens uppdrag var att projekt, med eller utan finansiering via statsbidrag, alltid skall vara välgrundade, välplanerade och vara baserade på en ekonomisk plan innan projekt startas upp.

Vad gäller frågan om hyrpersonal inom omsorgen arbetar vi inom majoriteten för att minska omfattningen av hyrespersonal till förmån för egen fast anställt personal. Är detta något som inte kan uppfattas som bra förslag? 

Vi har en resultatutjämningsfond vi troligtvis kommer att behöva nyttja under innevarande år. Under 2023 året fick denna under vår ledning ett tillskott med 4,6 miljoner. 

Under 2023 fick vi ett tillskott i kassan via statliga medel vilket innebar att vi då tog beslut om att tillsatta fyra nya ”fältare”. Vi har alltså nu sex ”fältare” vilket är en kraftig förbättring mot det antal (2 st) som varit gällande sedan 2013. Detta trots att vi under tidigare år som opposition inlämnat motioner och budgetuppdrag om förstärkning, något som ej accepterades av dåvarande majoritet. Det är mycket glädjande att kunna följa och se de positiva eVekter som blivit konsekvensen av denna utökning av ”fältare”.

Vid nämndens möte fick vi en genomgång av resultatet av senaste brukarundersökningen från särskilt boende och hemtjänst. Resultatet har förbättrats avsevärt och vi ligger högt i många parametrar i jämförelse med andra kommuner i landet.

Jag vill också passa på att nämna att sjukskrivningstalen för vår personal fortsätter att sjunka och ligger nu på historiskt låga tal. För samhället som stort ser vi också nu att väldigt mycket går i rätt riktning. Vi har riktigt låga inflationstal, en styrränta som kraftigt sjunkit under året och där vi förväntar oss ytterligare sänkningar. Allt detta utifrån vår regerings ekonomiska politik.

Som avslutning vill jag verkligen understryka att jag värnar om omsorgen i Västerviks kommun av hela mitt hjärta och jag tänker inte ställa mig bakom någon sorts svältkur inom vårt ansvarsområde.

Maud Ärlebrant (KD), ordförande i socialnämnden i Västerviks kommun