Ska C överleva så måste man äga frågorna

Det går inte så bra för Centerpartiet (C).

Släpp biogasen och våga satsa på vätgas i stället, uppmanar insändarskribenten Centerpartiet.

Släpp biogasen och våga satsa på vätgas i stället, uppmanar insändarskribenten Centerpartiet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2023-07-22 05:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Västerviks kommun är man i opposition, men i Region Kalmar län är man med och styr tillsammans med Socialdemokraterna (S) och Vänsterpartiet (V). Och nationellt sett har man hamnat i periferin på grund av att man inte ville samregera med Sverigedemokraterna (SD) och gick då ur den borgerliga alliansen. Ett hedervärt och klokt beslut!

Men hur ska då C med sina oppositionella förutsättningar hävda sig? Jo, genom att se till att "äga" frågor. Detta tar VT:s ledarsida upp den 15 juli där man menar att C "äger" den kommunala och regionala frågan om vår viktiga livsnerv år nordväst, riksväg 35. Där har Centerpartiet lokalt motionerat om att man vill att kommunen lägger 30 till 60 miljoner i förskott för att se till att vägen är redo att rustas upp när det politiska styret i region Kalmar län prioriterar upp den. Lokalt har man också motionerat om bevarandet och utvecklandet av Västerviks flygplats. Mycket bra!

Centerpartiet har dock under de sista åren tappat många frågor och är ett parti som behöver ta tillbaka mark på den politiska spelplanen. Både lokalt, regionalt och nationellt. Detta skulle man kunna göra genom att se till att man "äger" fler frågor.

En käpphäst borde vara att stoppa satsningen på en södra infart till Västervik. En segdragen historia som hitintills kostat skattebetalarna cirka 170 miljoner enligt kommunen. Pengar som skulle ha kunnat användas till utveckling av landsbygden i stället.

Lokalt och regionalt är den icke fungerande Tjustbanan ett annat exempel på en fråga att profilera sig på. Man behöver inte ta direkt ställning i frågan om man inte vill, men man kan dock på olika sätt försöka ta reda på vad invånarna i Tjust anser om denna föråldrade bana. Är den relevant som ett framtida transportmedel?

En hjärtefråga för C har under många år varit biogas där man både lokalt, regionalt och nationellt arbetat för dess framtid. Men redan 2015 ansåg ledande personer i bland annat bussbranschen att KLT med sin biogassatsning var på väg in i en lång återvändsgränd då de agerade tvärtemot landet i övrigt.

Så släpp biogasen, C, och satsa på vätgas, denna nya teknik som EU nu i dagarna satsar 430 miljoner euro på. En investering som säger det mesta om åt vilket håll man bör sträva.

Så alla ni centerpartister i vårt avlånga land. Det finns möjligheter! Stick ut hakan och se till att "äga" fler frågor nu när det erbjuds så många fantastiska alternativ. Visa att Centerpartiet både är ett miljöparti och ett landsbygdsparti samt ett politiskt parti med ryggrad som har en agenda med idéer och förslag som kommer att förbättra allas vår framtid.