Sjukvårdens onda cirkel måste brytas

När vi Sverigedemokrater nyligen frågade den rödgröna majoriteten om hur många vakanserna är bland sjukvårdspersonal i regionen fick vi det häpnadsväckande svaret att ledningen inte vet detta, eftersom man, som man uttrycker det, inte arbetar med ”inrättade tjänster”.

Skribenterna oroas över hur de många vakanserna bland sjukvårdspersonal i regionen ska påverka länets sjukvård.

Skribenterna oroas över hur de många vakanserna bland sjukvårdspersonal i regionen ska påverka länets sjukvård.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2021-05-31 05:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågar man ute i verksamheterna, får man dock svar på hur många vakanserna är. Det råder sedan länge kronisk brist på sjukvårdspersonal och allra svårast är situationen då det gäller sjuksköterskor. Trots att man hyr in personal till mer än dubbla kostnaden för att täcka vakanser så lyckas man bara fylla runt 40 procent av behoven. Detta ökar pressen på de fasta medarbetarna ännu mer. 

Medborgarna i Kalmar län har alltså anledning att vara oroliga: kommer det i framtiden att finnas sjukvårdspersonal för att ha en fungerande sjukvård? Sjukvårdens medarbetare pressas idag till det yttersta. Pandemin har förvisso förstärkt krisen, men personalbristen har byggts upp under många år. Medarbetarna är lojala, trots indragna och uppskjutna ledigheter, långa arbetspass och ständig underbemanning och stress. Det går dock bara till en viss gräns. Till slut är medarbetarna så slutkörda att vi får ökat antal sjukskrivningar. Bristen på sjukvårdspersonal blir då ännu svårare och man hamnar i en ond cirkel.

För att få bukt med de allvarliga problemen krävs det först att man erkänner att de faktiskt finns. När Sverigedemokraterna under lång tid har efterlyst rapportering av vakansläget så har detta konsekvent avvisats av den rödgröna majoriteten. Under tio års tid har vi lagt en mängd konkreta förslag som till exempel prova-på-veckor för gymnasieungdomar, rekrytering av svenska sjukvårdsstuderande utomlands och bostäder till nyinflyttad personal. Vi har också under många år i våra budgetförslag avsatt medel till bättre löner, arbetsvillkor och arbetsmiljö. Majoriteten har först alltid sagt nej till våra förslag, men sedan ibland, i det tysta, efter några år, ändå genomfört delar av förslagen. Hade majoriteten gått till handling tidigare så hade man inte nu behövt stå yrvaken och leta efter snabba lösningar.

I media uttrycker ordföranden i Vårdförbundet i Region Kalmar län att den politiska ledningen inte lyssnar och att satsningar på lönekarriär lyser med sin frånvaro. Detta mot bakgrund av att det idag finns 135 lediga sjukskötersketjänster i Region Kalmar län. Vårdförbundet upplever att den politiska ledningen har intagit en tillbakalutad inställning. Den politiska ledningen låter verksamheterna klara sig på egen hand, trots att det är politikerna som kan ge goda förutsättningar för att behålla och rekrytera medarbetare.

Detta kan inte tillåtas få fortsätta! Därför kräver vi Sverigedemokrater i vårt förslag till budget för regionen att det, som ett första steg, tillförs 50 miljoner kronor för att förbättra sjukvårdsmedarbetarnas löner, arbetsvillkor och arbetsmiljö. Detta är ett absolut nödvändigt första steg för att förbättra medarbetarnas villkor och minska beroendet av och kostnaderna för de dyra hyrbolagen. Vi kräver vidare att regionen ser över den under det senaste decenniets explosionsartad ökning av den icke vårdnära byråkratin. Vi kräver också kontinuerlig rapportering i regionstyrelsen av vakanserna då det gäller sjukvårdspersonal.

Tar vi inte sjukvårdspersonalens situation på allvar nu, kommer vi inte att kunna säkra att vi har sjukvårdspersonal för framtiden i Region Kalmar län. Vi Sverigedemokrater kommer aldrig att tillåta att något sådant sker. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att länets medborgare ska garanteras tillgång till en god och patientsäker sjukvård.