SJ hämmar konkurrensen

MTR Express. Enda konkurrenten till SJ.

MTR Express. Enda konkurrenten till SJ.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Debatt2017-01-31 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan 2010 är marknaden för tågpersontrafik öppen för konkurrens. Få företag har dock velat och kunnat utmana SJ:s monopolställning. Det har varit en del nischade satsningar som Blå tåget, som erbjuder en långsam nostalgitripp mellan Göteborg och Uppsala samt det långsamma Snälltåget mellan bland annat Malmö och Stockholm.

Den enda riktiga utmanaren är MTR Express, som driver en linje mellan Stockholm och Göteborg. Företaget har satt press på SJ, vars priser på sträckan sjönk med nästan 13 procent mellan mars 2015 och juni 2016, enligt en forskningsrapport från KTH. Valfrihet och konkurrens fungerar.

Det finns dock ett aber. För i praktiken lever SJ:s försäljningsmonopol kvar. Det handlar om webbplatsen sj.se.

När det gäller flygresor bokar de allra flesta sina biljetter via någon av de olika sajter som erbjuder sådana tjänster. Det beror på att när internet blev en naturlig plats för de flesta svenskar att beställa tjänster på var flygmarknaden redan avreglerad. Därför hann SAS webbsajt aldrig bli den vanligaste platsen för biljettbokning. Men 2010, när SJ konkurrensutsattes, hade människor sedan länge vant sig vid att gå in på sj.se. Staten hade använt sitt monopol för att få oss att boka våra tågbiljetter där.

Det numera konkurrensutsatta statliga bolaget släpper inte in MTR Express på webbplatsen, vilket gör att företagets resor inte går att boka där. Det förlorar inte bara MTR Express på, utan även tågresenärerna, eftersom konkurrensen hämmas. Förmodligen hade priserna sjunkit med mer än 13 procent om webbplatsen hade varit öppen för alla.

Det är visserligen rimligt att ett företag inte ska behöva marknadsföra eller sköta försäljningen åt en konkurrent. Men SJ är inte ett privat företag eller en vanlig aktör på en vanlig marknad, utan ett statligt ägt före detta monopol, som med hjälp av denna ställning i decennier byggt en privilegierad position.

I svensk media och debatt tenderar konsumentperspektivet att vara att inta en kritisk inställning till enskilda privata företag. Men det bästa verktyg som finns för att hålla företag på mattan är marknaden. Det viktigaste för oss som köper varor och tjänster är att vi kan välja och att kampen om vår gunst tvingar företagen att göra sitt yttersta. När det är så fritt som möjligt blir vi konsumenter herrar och företagen våra tjänare. Detta är en av marknadsekonomins allra viktigaste förtjänster.

Som de flesta andra länder har Sverige en myndighet som ska se till att konkurrensen mellan företag inte hämmas. Då är det konstigt att samma stat gör just det med sitt eget företag, som med decennier av offentligt monopol i ryggen förhindrar tågresenärer att få så billiga resor som möjligt. Staten borde tvinga SJ att även sälja MTR:s resor på sj.se.