Men vi Sverigedemokrater kommer inte att lägga ner någon skola på landsbygden.
Viktigt att betona är även att politiken inte godkänt att något av dessa sparförslag ska genomföras. Hittills har de styrande partierna, inklusive vi Sverigedemokrater, godkänt att informationen om möjliga effektiviseringar har inhämtats av tjänstemännen. Vi har inte godkänt att förslagen ska bli verklighet.
Skolpolitiken i Västerviks kommun har under en längre tid behövt vissa förändringar som det blundats för, och därför måste vi politiker nu ta ansvar för att både kommunens ekonomi och de ungas skolgång ska kunna bli så bra som möjligt.
Det är inte rätt att de barn som bor på landsbygden, i en landsbygdskommun som denna, ska undantas rätten till en likvärdig skolgång som de barn som bor inne i tätorten. Inte heller är det rätt att en lärare som hade behövts mer i en skola inne i staden ska hållas kvar i en
landsbygdsskola vars elevunderlag har minskat. Resurserna måste nyttjas på det sätt som är mest gynnsamt för barnens omsorg och lärande.
Man måste kunna ställa krav på att samma kvalitet ska hållas på undervisning och omsorg oavsett var man bor. Samtidigt ska inte föräldrar behöva köra femtioelva mil extra varje dag för att en hel massa landsbygdsskolor lagts ner.
Framåt bör utredningar ske kring några – definitivt inte alla – av förslagen. Det betyder emellertid inte att ett beslut om utredning kommer att innebära att förslaget om ändring eller avveckling kommer att genomföras. Det innebär endast ytterligare informationsinhämtning för att vi ska kunna fatta välgrundade beslut.
Barnen är det viktigaste vi har. Den enskilda meningen bör finnas med varje politiker när ett beslut ska fattas som rör just barn. Alla “ja” som kommer från SD i barn- och utbildningsnämnden kommer att yttras med både barnens bästa och en levande landsbygd i åtanke.
Vi må vara smålänningar, men vi får inte vara dumsnåla. Barn och unga måste få kosta.
Sverigedemokraterna är redo att göra vad som krävs utifrån de ekonomiska kraven med just barnens bästa i åtanke.