SD: Vi har länge krävt ordningsvakter på stan

SD har länge velat ha ordningsvakter på stan.

SD har länge velat ha ordningsvakter på stan.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2024-05-22 11:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna har haft rätt, som vanligt: Sedan 2018 har vi, både genom en motion och återkommande i vårt budgetförslag, lagt förslag att Västerviks kommun inrättar en kommunal vaktstyrka. För att göra Västervik tryggare och som stöd till Polisens arbete. Skälet borde ha varit uppenbart: det råa våldet har blivit värre och värre, även på öppen gata och på dagtid. Gängen har tagit sig allt större makt. Sedan 2019 har antalet anmälda fall av misshandel, stöld, inbrott och rån i Västerviks kommun ökat markant (Källa: BRÅ). 

Det som för många vanliga medborgare har varit uppenbart under en lång tid är att Västerviks kommun måste bli tryggare. Nu har, till slut, kommunstyrelsen tagit beslut om att ansöka om ordningsvakter, om än i relativt liten skala, i centrum och Bökensved. Sverigedemokraterna ser detta som ett viktigt steg i rätt riktning. 

Samtidigt är vi upprörda över att det ska ta så lång tid innan nödvändiga beslut kommer på plats. De huvudansvariga för att det dröjt så länge med ordningsvakter i Västerviks kommun är det S-styre som hade makten i Västervik 2014-2022. Vi Sverigedemokrater var vid denna tid det enda partiet i Västerviks kommunfullmäktige som drev frågan om en kommunal vaktstyrka i Västerviks kommun. År efter år sade dock det Socialdemokratiska styret i Västerviks kommun nej och åter nej till att på detta sätt öka tryggheten i Västervik. Hade ordningsvakter kommit att användas tidigare, hade troligen antalet brott varit lägre (se till exempel https://www.tn.se/naringsliv/26831/vakter-fick-ned-brotten-politiker-klipper-satsningen-korkat/).

Nu bekräftar, högt och ljudligt, Socialdemokraternas sittande oppositionsråd i Västervik, Marcus Fridlund, att hans parti fortfarande är lika ansvarslöst som de varit under alla tidigare år. Marcus Fridlund utgjuter sig i ordalag om att det skulle vara att offra folkets frihet att införa ordningsvakter. Det är så långt borta från vanliga människors vardag som man kan komma. Tvärtom är det så, vilket de flesta av oss inser, att ordningsvakter ökar tryggheten för vanliga människor. Och därmed folkets frihet. 

Hade man lyssnat tidigare på oss Sverigedemokrater hade en kommunal vaktstyrka varit på plats redan för flera år sedan i Västervik. Sverigedemokraterna lovar att fortsätta att driva på för att Västervik ska vara en trygg kommun för medborgarna att bo och leva i och att ordningsvakter ska permanentas på alla ställen där de behövs. 

undefined
Bo Karlsson och Dan Larsen, SD Västervik.

Dan Larsen, gruppledare SD Västervik

Bo Karlsson, vice gruppledare SD Västervik