SD: "Vi bryr oss om undersköterskorna – på riktigt!"

SD vill höja undersköterskornas löner med 2 500 kronor per månad, skriver debattörerna.
SD vill höja undersköterskornas löner med 2 500 kronor per månad, skriver debattörerna.

De flesta av oss kommer förr eller senare att vistas på ett äldreboende, när vi inte längre orkar eller kan bo kvar hemma. Väldigt många av oss har också någon nära anhörig eller bekant på ett äldreboende, antingen boende där, eller som anställd.

Debatt 1 juni 2022 06:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De personer som har fått vårt förtroende att se till att våra anhöriga får en bra omsorg är undersköterskorna. Under pandemin är det dessutom dessa undersköterskor som verkligen gjort under då de har haft en mycket stor arbetsbörda. Det är därför inget mindre än en skandal att undersköterskorna i Västerviks kommun hör till de absolut sämst betalda i hela Sverige. Inte undra på sen att det ständigt är brist på undersköterskor i vår kommun och denna brist har bara blivit värre och värre år för år. 

Sedan 2015 har vi Sverigedemokrater varje år krävt höjda löner för undersköterskorna i Västerviks kommun. Varenda gång har den styrande majoriteten bestående av S, C och MP sagt nej. 

Nu, när det är valår, tycks flera partier ha vaknat till liv och säger sig plötsligt vara beredda att se över lönerna för kommunanställda. Hur mycket generellt sägs dock inget om, men för undersköterskornas talas det om 1 000 kronor i månaden. 

Vi Sverigedemokrater anser verkligen inte att detta duger! Vårt vallöfte är istället att höja undersköterskornas löner med minst 2 500 kronor i månaden. Om vi får tillräckligt stort inflytande efter höstens val, kommer vi i höstens budget att överföra medel från den växande ledningen och administrationen i kommunen till dem som arbetar direkt ute i verksamheterna, i skolan, i vården och i omsorgen. 

Vi kommer också att sätta stopp för allt experimenterade som de styrande i Västervik idag sysslar med i äldreomsorgen: att man tar in personer i äldreomsorgen som har bristande kunskaper i svenska och att man sedan försöker avhjälpa detta med så kallade språkstöd, som ska tolka varje gång missförstånd uppstår. Det är ett slöseri med resurser och dessutom ansvarslöst mot våra äldre.

Sverigedemokraterna ställer därför som vallöfte att endast fullt utbildad personal ska arbeta med omsorgen av de äldre i Västerviks kommun. 

Att den styrande S-C-MP majoriteten har låtit Västerviks kommuns undersköterskor sjunka till botten av löneligan i Sverige är rent skamligt. Det man nu, eventuellt, kommer med är för lite och för sent. Det är nu istället dags att ta dem som vårdar och tar hand om våra äldre på allvar. Det är hög tid att våra undersköterskor inte bara får vackra ord, utan att vi i praktisk handling visar vår uppskattning för det viktiga arbete de utför. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa