SD: Så vill vi fördela kommunens pengar

Alla kommunmedborgare och skattebetalare har rätt att kräva att de inbetalda skattemedlen används till det som i första hand är kommunens skyldighet att fullgöra: en bra skola, vård och omsorg.

"Västerviks kommun kommer de kommande åren att få vända på varje skattekrona för att säkerställa både att kärnverksamheten får de nödvändiga resurserna och att tillräckliga överskott skapas för att kunna genomföra nödvändiga investeringar", skriver debattörerna.

"Västerviks kommun kommer de kommande åren att få vända på varje skattekrona för att säkerställa både att kärnverksamheten får de nödvändiga resurserna och att tillräckliga överskott skapas för att kunna genomföra nödvändiga investeringar", skriver debattörerna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2020-06-10 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt måste kommunen årligen göra ett överskott på två procent för att kunna lägga undan pengar till nödvändiga investeringar. De senaste åren har dock kommunens ekonomiska resultat blivit allt sämre, samtidigt som underskotten ökat ute i verksamheterna.

Den pågående coronapandemin har ännu mer ställt allt på ända och kraftigt förvärrat ett redan tufft ekonomiskt läge. Många företag råkar i stora svårigheter, många människor blir arbetslösa och det är fortfarande omöjligt att förutsäga om smittan kommer att fortsätta under hösten eller hur stora skatteintäkterna och statsbidragen till kommunen blir. 

Även om det rödgröna minoritetsstyret S, C och MP väljer att nu i juni lägga en ”preliminär” budget för 2021, så kommer de viktiga besluten att tas i november, när vi har större kunskap om de ekonomiska förutsättningarna, särskilt intäkterna. Kommunstyrelsen kommer inom kort därför att bilda arbetsgrupper med representanter från alla partier, som analyserar olika områden av den kommunala verksamheten, något som SD verkat för. 

Sverigedemokraterna kommer i dessa grupper att arbeta för att få igenom så mycket som möjligt av det som vi hela tiden sagt och som blivit än mer nödvändigt på grund av coronapandemin: att det är kommunens kärnverksamhet, skolan, vården och omsorgen, som måste prioriteras. Liksom vårt förslag i april om att kommunen måste bygga upp egna lager med skyddsutrustning ser ut att bli verklighet, så utgår vi från att de andra partierna nu är beredda att i högre grad än tidigare lyssna. 

Några av Sverigedemokraternas viktigaste prioriteringar är: 

Långsiktigt hållbara arbetsvillkor inom omsorgen. Enbart utbildad personal ska anställas och rekrytering ska alltid ske efter kompetens. Liksom tidigare kräver vi att undersköterskornas löner, som hör till de sämsta i Sverige, höjs och att fler utbildas. 

Sverigedemokraterna oroas av att Västerviks kommun ånyo fått ett dåligt betyg då det gäller företagsklimatet. Detta kräver en översyn av hur kommunen arbetar med näringslivsfrågor. Västerviks kommun är helt beroende av tillväxt och större skatteintäkter. För kompetensutveckling, bland annat i form av livslångt lärande, är det avgörande att vi drar all nytta av expertisen på Campus och ökar antalet utbildningar enligt våra behov. 

De grupper som idag står längst från arbetsmarknaden hamnar på grund av den pågående coronapandemin i ett ännu sämre läge. Hit hör många utrikes födda och personer med bristfällig utbildning. Det är avgörande att förbättra förutsättningarna för dessa grupper att hitta ett arbete och därmed också byta kostnader för försörjningsstöd mot ökade skatteintäkter. I många fall är språket den viktigaste nyckeln. Liksom tidigare vill Sverigedemokraterna verka för en extra satsning för att vässa svenskundervisningen för utrikes födda. 

Den allt tuffare ekonomiska situationen gör det nödvändigt att göra verklighet av Sverigedemokraternas under flera år upprepade krav om att i grunden se över och effektivisera administrationen i kommunen, där antalet chefer och handläggare växt kraftigt de senaste åren. 

Västerviks kommun kommer de kommande åren att få vända på varje skattekrona för att säkerställa både att kärnverksamheten får de nödvändiga resurserna och att tillräckliga överskott skapas för att kunna genomföra nödvändiga investeringar. Vad som då krävs från samtliga beslutsfattare är ansvarstagande och förmågan att ta till sig goda förslag, oavsett avsändaren.