SD: S ansvariga för att vården flyttas bort

Svar på debattartikeln "SD:s förstatligande hotar framtidens sjukvård" den 14 augusti.

"Det är det S-ledda styret i Region Kalmar län som bestämt att Överumsborna inte längre ska ha någon vårdcentral på sin egen ort", skriver debattörerna som menar att vanliga människor kommer i kläm när vård läggs ner eller flyttas.

"Det är det S-ledda styret i Region Kalmar län som bestämt att Överumsborna inte längre ska ha någon vårdcentral på sin egen ort", skriver debattörerna som menar att vanliga människor kommer i kläm när vård läggs ner eller flyttas.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Debatt2021-08-17 05:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är vanliga människor som kommer i kläm när Socialdemokraterna lägger ner eller flyttar bort vård. Detta undviker de socialdemokratiska debattörerna, med Angelica Katsanidou i spetsen, att tala om i sitt debattsvar. 

Det är det S-ledda styret i Region Kalmar län som bestämt att Överumsborna inte längre ska ha någon vårdcentral på sin egen ort. Det är samma S-ledda styre som bär ansvaret för bristen på fasta läkare i Gamleby. Det är samma styre som flyttat bort cancerkirurgi från Västerviks sjukhus, trots att Västerviks operationsresultat var de bästa i länet. 

Allt detta undviker Angelica Katsanidou och hennes partikollegor att tala om. De undviker lika noga att tala om för läsaren att de i själva verket vill att Region Kalmar län ska försvinna och uppgå i en ny storregion. Vad som blir kvar av Västerviks sjukhus och våra vårdcentraler om vi uppgår i en ny storregion lär framtiden utvisa. 

Socialdemokraterna undanhåller också från läsaren att de på femton år ökat byråkratin i Region Kalmar län från drygt 300 till drygt 500 chefer och handläggare. Detta samtidigt som personalbristen inom sjukvårdsyrkena blivit alltmer skriande och sjukvårdens medarbetare går på knäna. Parallellt med detta gröper den ansvarslösa invandringspolitiken ur skatteunderlaget och vårdbehovet ökar samtidigt som skatteunderlaget minskar. 

Socialdemokraterna har under sina femton år vid styret visat att man står för centralisering, ökad byråkrati och ökad asyl- och anhöriginvandring istället för sjukvård nära medborgarna.

Vad som nu krävs är satsningar på att förbättra medarbetarnas arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det krävs att man säkrar rekrytering och utbildning av nya medarbetare till sjukvårdsyrkena. Det är absolut nödvändigt att samtliga tre sjukhus finns kvar i vårt län och att sjukvården tillförs de resurser som krävs för att kunna finnas nära människorna. Det är därför som vi Sverigedemokrater lägger extra pengar på att förbättra arbetsmiljö och arbetsvillkor för medarbetarna och för att medborgarna alltid ska ha en fast läkare att tillgå. Det är också därför som vi överför 224 miljoner mer än regeringen från statsbudgeten till Region Kalmar län.

Vi upprepar: För att säkra en god, patientsäker och tillgänglig sjukvård krävs att det S-ledda styret nu byts ut mot en ny ledning, som sätter medborgarna först. Sverigedemokraterna är redo att ta detta ansvar.