Lås in miljöaktivister som blockerar vägar

Manifestationer där exempelvis miljöaktivister stoppar upp trafikflödet genom att sitta eller ligga på marken bör resultera i påföljd, anser SD, som kan tänka sig fängelse
Manifestationer där exempelvis miljöaktivister stoppar upp trafikflödet genom att sitta eller ligga på marken bör resultera i påföljd, anser SD, som kan tänka sig fängelse

Miljöaktivister som medvetet blockerar vägar bör kunna dömas, tycker SD-debattörerna, som vill se en översyn av ordningslagen där man utreder ett grovt brott med fängelse på straffskalan.

Debatt 18 april 2022 05:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klockan är strax före åtta på morgonen, du är på väg till skolan, arbetet eller andra åtaganden. Du har ett prov, ett viktigt möte eller en äldre släkting som behöver din hjälp. Människor räknar med din ankomst. Men det står still på vägen. Bilar tutar och folk gestikulerar argt men ingen vet vad som orsakat stoppet. Din första instinkt är att det rör sig om en olycka. Så är inte fallet. Människor, som inte anser att din tid och dina åtaganden är viktiga, har satt sig på vägen i protest, mitt i rusningstrafiken. Deras ändamål går före. 

Så har morgnarna sett ut för tusentals människor de senaste veckorna när miljöaktivister medvetet blockerat våra vägar. Det var även så sent som i höstas som en person tog sig in på Kalmar Öland Airports landningsbana i syfte att stoppa flygtrafiken, samtidigt som man flera limmade fast sig på landningsbanor runtom i landet.

Varför? För att föra fram sitt budskap som, enligt dem, är mycket viktigare än vanliga människors plikter och åtaganden. Det finns småväxta människor med en inte så fullt utvecklad förmåga till konsekvensanalys som beter sig på liknande vis, de kallas barn. Skillnaden är att barn under sin uppväxt får lära sig att ens handlingar har konsekvenser. En viktig princip som dessa miljöaktivister uppenbarligen inte fått lära sig. Men det är aldrig för sent för utveckling. Sverigedemokraterna föreslog därför häromveckan en lagändring, som innebär att aktivister, som genomför sådana här uppenbart samhällsskadliga aktioner, kan sättas i fängelse i upp till två år.

 

Att helt stoppa flödet på en motorväg, eller annan större riksväg, är inte bara dumdristigt ur ett säkerhetsperspektiv, det kan också få oerhörda konsekvenser. Ambulanser som inte kommer fram till ett hjärtstopp i tid, brandkåren som inte når en brinnande byggnad förrän det är försent, poliser som springande får lämna sina bilar för att stoppa en pågående skjutning. Egoismen och avsaknaden av konsekvenstänk från miljöaktivisterna är här total.

I dag ser vi att de här människorna ofta går fria från påföljd. Därför vill Sverigedemokraterna se en översyn av ordningslagen där man utreder ett grovt brott med fängelse på straffskalan. Vi kommer nu att agera i riksdagens justitieutskott för att få till stånd en förändring i frågan. Hittills har inga andra partier flaggat för att de kommer att stödja vårt förslag – kom ihåg det när ni fastnar i en bilkö skapad av miljöaktivister nästa gång.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa