Projektet går ut på att man parar ihop nyanlända med frivilliga inom olika yrken. Projektet har pågått sedan 2020, men som Västerviks-Tidningen rapporterar den 23 augusti, så är det brist på yrkesvärdar.
Som yrkesvärd spenderar man tre timmar på betald arbetstid med en nyanländ för guidning och erfarenhetsutbyte. ”Det är bara att ta chansen…” säger kommunens projektledare i intervjun, ”...passa på, det är knappt ett och ett halvt år kvar på projektet.”
Särskilt populärt sägs det i artikeln vara att börja arbeta inom barnomsorg, sjukvård, skola, transport och ekonomi.
Problemet är alltså bara att det är få som är beredda att lägga ned tid på att vara yrkesvärd.
Det är nu inget märkligt: hårt arbetande personal inom skola, vård och omsorg, som redan har ett mycket tungt ansvar och pressad arbetssituation, ska nu också ta sig an nyanlända, som inte behärskar språket eller rutiner i arbetet.
Sverigedemokraterna anser att denna typ av projekt är ett oansvarigt slöseri med skattebetalarnas pengar. Man sätter kärran framför hästen: vad som istället krävs är att man som arbetssökande först gör sig attraktiv (anställningsbar?) för arbetsgivare. Man måste ha en utbildning som efterfrågas av arbetsgivare och man måste kunna grundläggande svenska.
Arbetar man med vårdbehövande eller barn är det en absolut förutsättning att man behärskar språket.
Problemen med denna typ av projekt illustrerar ansvarslösheten i den svenska invandringspolitiken: man tar inte hänsyn till det som är självklart för de flesta vanliga medborgare: att människor måste ha riktiga arbeten och kunna försörja sig själva för att ett samhälle ska kunna fungera. Riktiga arbeten förutsätter i de flesta fall också en ordentlig utbildning.
Det var av den anledningen som vi Sverigedemokrater i Västerviks kommun i vårens budgetförhandling lade ett förslag om att kommunen ska anställa en jobbcoach, som riktar sig till högstadieungdomar. Jobbcoachen ska, i samarbete med studie- och yrkesvägledarna, aktivt och uteslutande arbeta med att presentera för högstadieelever vilka utbildningar som leder till jobb. Jobbcoachen ska också aktivt sammanföra elever med arbetsgivare.
Då många unga idag har mycket svårt att hitta rätt och vi samtidigt har många bristyrken, är det viktigt att fler i ett tidigt skede i livet kan hitta utbildningar som leder till jobb.
Sverigedemokraterna ville i vårt förslag reservera 0,6 miljoner kronor för att anställa en jobbcoach. Detta ska alltså jämföras med de 4,6 miljoner som kommunen satsar på att försöka para ihop nyanlända med yrkesvärdar.
De styrande partierna i Västervik, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, med stödpartierna Liberalerna och Westerwikspartiet, avslog dock förslaget om jobbcoach. Men när det gäller att strö skattepengar på missriktade projekt, som ”Projekt Yrkesvärd” för nyanlända, då finns inga spärrar för det rödgröna styret och deras stödpartier.