SD: Dags att vakna i vindkraftsfrågan

När vindkraftsparker etableras runtom på landsbygden i Västerviks kommun, riskerar ett stort antal människor att få sin närmiljö förstörd.

Skribenterna vill att det ska vara medborgarna som har sista ordet om etableringen av vindkraftsparker.

Skribenterna vill att det ska vara medborgarna som har sista ordet om etableringen av vindkraftsparker.

Foto: Caroline Petersson

Debatt2021-06-05 05:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Buller och skuggning är några av effekterna, liksom risk för sjunkande fastighetsvärden på grund av närheten till vindkraftverken. 

När kommunfullmäktige 2018 tog beslutet att bygga vindkraftsparken i Lervik, röstade vi Sverigedemokrater emot detta. Detsamma gällde beslutet 2016 om parken i Tribbhult. De partier som drev igenom vindkraftsparkerna var S, M, C, L, SV, MP, KD och WP.

Dessa beslut togs över människornas huvuden. Nu kommer den kraftfulla reaktionen från medborgarna: En stor namninsamling är igång. Medborgarnas berättigade protester har även ruskat om politikerna i de partier som tog beslutet att säga ja till att bygga vindkraftsparkerna: nu säger de sig ifrågasätta hur allmänhetens insyn har varit och de säger sig också vara beredda att ändra i vindbruksplanen för Västerviks kommun. 

Sverigedemokraterna välkomnar naturligtvis detta, det är ett litet ljus i mörkret. Men vi måste också ställa frågan till de partier som beslutade att tillåta vindkraftsparkerna: är det dags att vakna nu? Ty inget som politiker i dessa partier nu säger om dålig insyn, eller att man inte ska köra över medborgarna, kan förändra ett enkelt faktum: det är dessa partier själva som tagit besluten om att bygga vindkraftsparkerna. Varje kommun har genom sin vetorätt möjlighet att skydda sig från vindkraftsexploatering. Många kommuner har använt sig av denna rätt och sagt nej till vindkraftsparker. Men inte Västerviks kommun. Alla de kommunpolitiker som 2018 inte ville använda sig av vetorätten för parken i Lervik, är också de som bestämt att den ska byggas. Höjden på verken var väl känd redan 2018, liksom bullernivåerna. Politikerna i dessa partier är alltså de ansvariga. De och ingen annan. 

Med detta sagt är det viktigaste att vi nu ser framåt. Vi Sverigedemokrater kommer att göra allt som står i vår makt för att människor inte ska bli svikna av politikerna en gång till. Vi kommer aldrig att acceptera en vindbruksplan som innebär storskalig vindkraftsutbyggnad runtom på landsbygden i Västerviks kommun. Vi kommer att bevaka och vara blåslampa gentemot de partier som är ansvariga för besluten om redan beviljade parker. De nya tongångarna från dessa partier får inte vara ett sätt att tillfälligt lugna ner opinionen. 

Det är också mycket allvarligt att det kommunala vetot mot ytterligare vindkraftsetableringar nu är hotat genom den utredning som tillsatts av regeringen, om att ta bort vetot. Det är då viktigare än någonsin att Västerviks kommunpolitiker tar sitt ansvar för att skydda kommunmedborgarnas rätt till självbestämmande. 

Sverigedemokraterna lovar att göra allt vi kan för att förhindra storskalig vindkraftsutbyggnad i Västerviks kommun. Vi lovar också att hålla tummen i ögat på de politiker som är ansvariga för de tidigare besluten om vindkraftsparker i vår kommun. Och vi lovar att kämpa för att det är kommunens medborgare och landsbygdens invånare som alltid ska ha sista ordet om etableringen av vindkraftsparker i Västerviks kommun. Alla de medborgare som nu engagerar sig för både sin egen och allas vår hembygd är värda ett bättre öde än att än en gång bli svikna av politikerna. 

Tommy Ivarsson, Dan Larsen, Bo Karlsson, Anne-Marie Norman, Lage Henning, Daniel Johnsson 
Sverigedemokraternas kommunfullmäktigegrupp