Nu börjar SCV-majoritetens kulturturné

"Det kreativa skapandet och yttrandefriheten är en grundbult i demokratin och i att utvecklas som människa. Därför ska vi i politiken inte avgöra vad som är rätt eller fel kultur, vilken tavla som ska köpas in och vad föreställningar ska handla om. Vi ska ha en armlängds avstånd", skriver debattörerna, som förklarar vitsen med en kulturturné i länet.

Inför framtagandet av en ny regional kulturplan ska SCV-majoriteten ge sig ut på kulturturné. "Tanken med turnén är att föra en öppen dialog om hur vi utvecklar kulturen i hela länet. I Kalmar län ska vi skapa förutsättningar för det kreativa skapandet att växa och leva", förklarar debattörerna.

Inför framtagandet av en ny regional kulturplan ska SCV-majoriteten ge sig ut på kulturturné. "Tanken med turnén är att föra en öppen dialog om hur vi utvecklar kulturen i hela länet. I Kalmar län ska vi skapa förutsättningar för det kreativa skapandet att växa och leva", förklarar debattörerna.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Debatt2023-01-23 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Kalmar län ska kulturutövare inte begränsas. Tvärtom vill vi i SCV- majoriteten stärka kulturen i hela vårt län. Inför framtagandet av en ny regional kulturplan ska därför en kulturturné äga rum. Tanken med turnén är att föra en öppen dialog om hur vi utvecklar kulturen i hela länet. I Kalmar län ska vi skapa förutsättningar för det kreativa skapandet att växa och leva. Oavsett vem du är eller var du bor i vårt län ska goda förutsättningar för kreativt skapande finnas. Ett stärkt kulturliv och ett tydligt försvar av det kreativa skapandet är en prioritet för SCV-majoriteten i Region Kalmar län. 

Vi socialdemokrater, centerpartister och vänsterpartister kommer alltid stå upp för en fri kultur där pekpinnarna lämnas hemma. Det kreativa skapandet och yttrandefriheten är en grundbult i demokratin och i att utvecklas som människa. Därför ska vi i politiken inte avgöra vad som är rätt eller fel kultur, vilken tavla som ska köpas in och vad föreställningar ska handla om. Vi ska ha en armlängds avstånd. Vi har fenomenala kulturskapare i länet och de är bäst på att avgöra vad som ska skapas eller köpas in och inte. Vi vill däremot vara med och skapa förutsättningar för kulturutövare i länet. Vi vill agera möjliggörare. 

Kommunerna och föreningslivet är avgörande för den lokala och regionala kulturen. Vi vill samskapa möjligheter för att barn och unga ska kunna hitta sin kreativitet i något som passar just dem. Det finns många olika sätt att gemensamt bana väg för våra unga. Det kan handla om praktiska saker såsom ekonomi eller lokaler men även förmedling av kontakter till andra instanser som studieförbund, föreningar eller andra organisationer. 

Den nya regionala kulturplanen ska hjälpa kommuner och kulturliv att dra åt samma håll, så att kommuner, näringar, föreningsliv och regionen har gemensamma mål i hela länet. Vi vill helt enkelt skapa de bästa möjliga förutsättningar för kreativt skapande. Det arbetet börjar nu och det börjar brett genom kulturturnén; för ett starkare kulturliv i hela Region Kalmar län.