Svensk förlossningsvård lider av födslovånda. Kvinnor tvingas till långa bilresor på grund av stängda förlossningskliniker och överfulla BB-avdelningar. Under sommaren har kvinnor även i Kalmar län fått hänvisas till ett annat sjukhus för att föda. Situationen i stort har räddats tack vare pensionärer och inhyrda barnmorskor.
Barnmorskor flyr yrket. De som finns kvar slår knut på sig för att ge kvinnor hjälp och stöd och ge barn en bra start i livet. Det är helt oacceptabelt!
Av svaret på vår interpellation till Lena Segerberg vid förra veckans landstingsfullmäktige kunde man få intryck att situationen i Västervik är under kontroll och att nya barnmorskor är under utbildning och snart kommer att lösa krisen på förlossningen. I själva verket finns det i nuläget en enda barnmorskestudent som är knuten till förlossningen och hon kommer inte vara färdigutbildad förrän vid nästa årsskifte. Övriga barnmorskestudenter i Västervik är knutna till mödrahälsovården.
I svaret står också att ”för länssjukhuset har det varit nödvändigt att ta hjälp av bemanningsbolag”. Inte ett ord om de sex bemanningsbarnmorskor som löste krisen i Västervik under första semesterperioden och tog 54 arbetspass eller de fyra som jobbade den andra perioden och tog 39 arbetspass.
Det är djupt oroande att ansvarigt landstingsråd på raka frågor tycks undanhålla information om hur illa verkligheten ser ut. Det är ju först när man vågar se och erkänna bristerna som man kan göra något åt dem.
Kristdemokraterna satsar 2,5 miljarder kronor på förlossningsvården nationellt de närmaste tre åren i höstens budget. Det är 750 miljoner kronor mer än vad regeringen satsar. Vi vill förbättra för både den födande kvinnan och för förlossningspersonalen.
Vår satsning innebär fler förlossningsplatser. Det skulle göra att vi kan ta emot 5 000 fler kvinnor per år. Där det är långt till BB ska det finnas möjlighet att bo på patienthotell innan förlossningen, både för kvinnan och för hennes partner. Blivande mammor ska inte tvingas föda i bilen.
Vi vill också införa ett nationellt kompetenscentrum för förlossningsvård. Idag drabbas många kvinnor av förlossningsskador som påverkar dem livet ut. I Kalmar län ligger vi högre än snittet därvid lag. Genom att höja kompetensen och införa nationella riktlinjer kan dessa skador minimeras och en mer jämlik vård skapas.
Förbättra arbetssituationen för barnmorskor och undersköterskor! De behöver bli fler. Varje dag ska inte vara en sprintmarsch på jobbet. Det orkar ingen.