Internationella cancerdagen den 4 februari är en dag att minnas alla människor som inte längre finns med oss på grund av cancer – och en dag att påminna varandra om att överlevnaden faktiskt har ökat tack vare bättre diagnostik och effektivare behandling.
Antalet cancerfall per år ökar i Sverige, mycket på grund av att antalet äldre blir fler. Omkring en halv miljon invånare har haft eller har en cancersjukdom, mer än var tredje kommer att få en cancerdiagnos under sin livstid. Sjukvården måste ges resurser och förutsättningar att ännu bättre förebygga, upptäcka och behandla cancer i tid.
Väntetiderna inom cancervården i Kalmar län är fortfarande oacceptabelt långa vid en nationell jämförelse. De behöver kortas drastiskt för att de medicinska resultaten ska bli bättre. Här pågår ett viktigt arbete, sjösatt under Alliansregeringen som avsatte riktade statsbidrag som kommer länet till del nu. I politisk enighet och i hela landet införs nu över ett antal år standardiserade vårdförlopp för olika cancerdiagnoser. Syftet är att minska väntetiderna och jämna ut skillnader i landet.
Som opposition följer vi detta noga och pekar på andra områden inom cancervården som riskerar att hamna på efterkälken. I Västervik uppmärksammade vi till exempel behovet av ändamålsenliga lokaler för onkologin, en satsning som fanns med i vårt senaste budgetförslag. Än så länge säger majoriteten nej. När kvinnor inte kallas i tid till cancerscreening på kvinnokliniken i Kalmar är det vår skyldighet att utkräva åtgärder av majoriteten. Det finns också en oro för undanträngningseffekter vad gäller uppföljningar och återbesök när fokus ligger på vårdförloppen.
Tidig upptäckt sparar liv och resurser. Landstinget behöver få fler att genomgå förebyggande undersökningar. Att avgiften för mammografi nu slopas, en åtgärd som Alliansen föreslagit i länet tidigare, är positivt. Vi vill också avskaffa avgiften för gynekologisk cellprovskontroll och vi tror att det inom landstingets vårdvalsmodell går att hitta screeningmetoder för andra cancersjukdomar att erbjuda invånarna. Om den rödgröna majoriteten borstar av sig sin ideologiska aversion mot privata utförare.
Ändå kommer sjukvården att kräva mer resurser när antalet cancerfall ökar. Ett sätt att frigöra resurser är mer förebyggande cancervård inom folkhälsoarbetet. Rökning är den största orsaken till lungcancer och många andra cancersjukdomar, till exempel hudcancer, är till viss del är livsstilsrelaterade. Mer folkhälsoarbete kräver en tyngdpunktsförskjutning inom vårdapparaten – från sjukhusen till hälsocentralerna nära medborgarna. Något vi föreslog och valde att lägga pengar på i vårt budgetförslag.
En cancerdiagnos är fortfarande ett av de mest traumatiska besked du kan få. I samband med Internationella cancerdagen har vi försökt att övergripande beskriva hur vi på något litet sätt kan bidra till att överlevnaden ökar och att fler människor undgår att drabbas överhuvudtaget.