Åke Österberg ställer ett antal frågor om närsjukvården och Överum i en insändare 9/11.
Låt mig börja med själva byggnaden. Att hälsocentralen i Överum lades ut till försäljning var ett beslut som fattades på tjänstemannanivå. Så snart vi inom politiken blev uppmärksammade på att det fanns en annons ute så såg Liberalerna till att den drogs tillbaka. På måndagen 4 november agerade vi och på tisdagen 5 november var annonsen borta. Försäljningsuppdraget är upphävt. Vi agerade medan Moderaterna drack kaffe, även om det nu var i vrångstrupen enligt vad de skrev i VT.
Bemanningsproblematiken i Överum sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det är en utmaning som vi ärvt från Miljöpartiet, som ansvarade för primärvården under drygt 10 år. Under denna tid försvann exempelvis många distriktssköterskemottagningar i länet.
Nu tillförs primärvården mer pengar för att göra det mer attraktivt för nya och existerande aktörer att starta såväl hälsocentraler som nya filialer. Så sker också på flera håll. Det finns ingenting som inte säger att det även kan öppna en hälsocentral eller filial i Överum. Pengar i systemet finns numera samt en politisk ambition för likvärdig och Nära vård även i glesbygd.
För att en hälsocentral ska kunna ta klivet och öppna filialer krävs dock mer än tillräckliga ersättningar i systemen. Det krävs framförallt grundbemanning av fastanställda medarbetare. Att hälsocentralen i Gamleby är beroende av inhyrd personal gör det svårt för dem att driva utvecklingsarbete och att till exempel öppna filialer, vilket annars vore den mest naturliga lösningen i Överum.
I den regionplan som fullmäktige behandlar denna vecka framgår att primärvården mer ska utgå från ett helhetstänk där näraliggande enheter med god bemanning ska stötta andra enheter som har större utmaningar på den fronten.
Liberalerna menar att samarbete och helhetsgrepp är rätt väg framåt. Det krävs både tillräckligt attraktiva ersättningssystem, bättre intern och extern samverkan samt nytänkande för att klara av ambitionen om att ge alla invånare Nära vård.
De första två av dessa tre byggstenar lägger vi nu i regionplanen, den första budget vi Liberaler varit med och tagit fram från start. Vi hoppas kunna återkomma även med förslag som innebär nya arbetssätt med exempelvis smarta digitala lösningar för att underlätta arbetet och skapa fler etableringar inom primärvården. Det ska vara enkelt att vara patient, medarbetare eller entreprenör i Region Kalmar län.