Säg ifrån om gamla vattentornets framtid

I somras var kommunens detaljplan för gamla vattentornet ute på samråd, det vill säga myndigheter, grannar och övriga kunde komma in med synpunkter.

En av de boende kring gamla vattentornet i Västervik är kritisk till planerna på utbyggnad och uppmanar nu Västerviksborna att ta chansen att påverka beslutet.

En av de boende kring gamla vattentornet i Västervik är kritisk till planerna på utbyggnad och uppmanar nu Västerviksborna att ta chansen att påverka beslutet.

Foto: Privat

Debatt2020-02-19 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har kommunen samlat in dessa synpunkter, lämnat sina kommentarer till dem och utifrån dem gjort vissa smärre justeringar i detaljplanen. 

Då det visade sig att detaljplanen hade ett stort allmänt intresse har kommunen nu valt att lägga ut den nya reviderade detaljplanen på så kallad granskning 3/2–24/2, vilket innebär att myndigheter grannar och övriga ånyo har möjlighet att inkomma med åsikter, både de som inkom med synpunkter under samrådstiden i somras och de som inte gjorde det. 

Jag tillhör en av de grannar som kommer att påverkas mycket om förslaget skulle gå igenom. Mark- och miljödomstolen underkände i november 2017 den plan som var aktuell då, att bara göra en tillbyggnad till tornet, utan radhus. Domstolens skäl var att tillbyggnaden var för stor och dominerande och så pass sammanbyggd med tornet, så att tornets konturer inte skulle kunna urskiljas. Därför har kommunen i den aktuella planen  gjort tillbyggnaden mindre, men istället lagt till en så kallad länk, ett uterum, mellan själva tillbyggnaden och tornet. Man menar då att på grund av uterummet kommer konturerna av tornet att kunna urskiljas bättre. 

Detta kan låta bra, men det innebär faktiskt att tillbyggnad och uterum tillsammans blir bredare än tillbyggnaden var i det gamla förslaget! Kommunen är noga med att ange att från vissa ställen i staden kommer inte tillbyggnaden att synas alls på grund av att tornet skymmer, men man nämner mindre om hur tillbyggnaden kommer att upplevas från närboende. 

Vi som bor på vissa delar av Kattkullegatan, Repslagaregatan och Södra Bangatan, kommer nämligen att se byggnaden i hela dess bredd, en bredd som blir cirka två och en halv gånger så stor som tornet i sig. Det kommer att bli en tämligen påträngande och kompakt upplevelse jämfört med idag. Kommunen skönmålar det hela, tycker jag, när de beskriver det som att ”de två huskropparna ska upplevas separerade, lyfta varandra och tala till varandra som en helhet.” Låter nästan som skön poesi, men så kommer det definitivt inte upplevas från oss som bor i närheten.

Med tillbyggnaden till tornet och de sex radhusen, tre mot Repslagaregatan och tre mot Norra Bangatan, blir nästan hela berget bebyggt. Kommunen menar dock att detta inte  kommer att påverka naturområdet eftersom grönområdet söder om berget förblir orört, men många  Västerviksbor anser nog att berget och grönområdet utgör en helhet och att naturområdet inte alls blir detsamma med ett påtagligt bebott berg.

Sammanfattningsvis är det inte någon bra idé att placera ett så här pass dominerande och kompakt projekt i ett område av låghuskaraktär med många hus byggda redan i slutet av 1800-talet. 

Karta: Kattkulleberget