Det blev vi glada över – dels att det från majoritetens sida uttrycks en vilja till utveckling av denna viktiga verksamhet, dels att majoriteten kan tänka sig att lyssna på ett oppositionsparti. Alltför ofta har våra konstruktiva idéer mötts av kompakt motstånd. Nu har vi skäl att hoppas på något annat.
Vår utgångspunkt när det gäller förlossningsvården är att den är helt beroende av personalen. Om personalen inte trivs, känner sig bekräftad och har motivation till att stanna kvar i regionen hjälper inga andra åtgärder för att skapa en trygg förlossningsvård.
Tyvärr har regionen idag stora svårigheter att skapa denna trivsel, ge bekräftelsen som behövs och förmedla motivationen som krävs. Resultatet är en verksamhet där anställd personal får göra alldeles för stora uppoffringar och beroendet av inhyrd personal ökar.
Därför behövs åtgärder. Vi vill:
• Se över ersättningen för extrapass samt nattillägg.
• Införa koordinator på samtliga pass dygnet runt för att avlasta barnmorskor från telefon och samordning.
• Ge ledningen större möjligheter att erbjuda lön och arbetstidsmodeller som gör att existerande personal stannar kvar istället för att lämna verksamheten. Det finns också barnmorskor som har valt att lämna förlossningsvården för att arbeta på helt andra områden. De måste kunna lockas tillbaka!
• Införa möjlighet till olika typer av arbetstidsmodeller likt helgtjänstgöring som också medför att heltidsmåttet minskas.
• Öka grundbemanningen. God grundbemanning är en investering i kvalitet, arbetsglädje och kontinuitet.
Detta är åtgärder som vi bedömer skulle vara både verkningsfulla och möjliga att genomföra på kort sikt.
På längre sikt vill vi se en helt ny arbetsmodell, likt den som nu permanentas och införs i stor skala i Region Stockholm: Min barnmorska. Arbetssättet som innebär att en födande har samma team av barnmorskor under graviditeten, förlossningen och eftervården har varit mycket lyckat sett till de medicinska resultaten. Men det har också varit populärt bland barnmorskorna som har deltagit och efterfrågats av många utöver dem. Barnmorskeförbundet har också tydligt ställt sig bakom denna modell.
Detta är våra svar, Emmy Ahlstedt. Vi ser fram emot fortsatt samarbete för att stärka förlossningsvården i Region Kalmar län!