Sjukvården i Kalmar läns landsting befinner sig i djup kris: prognosen för 2017 visar på ett underskott mot budget på 290 miljoner kronor för sjukvårdsförvaltningarna. Stängda vårdplatser, ökade rekryteringsproblem och höga kostnader för inhyrd personal gör att förmågan att upprätthålla en god och patientsäker vård riskeras.
Sverigedemokraterna gör i vårbudgeten sjukvården till huvudfråga. Vår politik innebär att den mycket resurskrävande asyl- och anhöriginvandringen drastiskt minskar. Detta gör att vi kan tillföra åtta miljarder kronor extra till landstingens och kommunernas hälso- och sjukvård. För Kalmar läns landsting innebär det omkring 100 miljoner kronor extra till sjukvården.
Den högsta prioriteten för oss är att klara rekrytering och återöppnade vårdplatser. Medarbetarnas förväntningar på god arbetsmiljö och krav på konkurrenskraftiga löner måste tas på allvar. I vår landstingsbudget tillför vi 80 miljoner kronor extra till förbättring av sjukvårdpersonalens löner och arbetsmiljö samt till att återöppna de stängda vårdplatserna vid länets tre sjukhus.
I Sverige arbetar 9 000 sjuksköterskeutbildade i andra yrken än sjukvård, vilket utgör åtta procent av alla sjuksköterskeutbildade. Bland de sjuksköterskor mellan 25 och 49 år som slutat, kan två av tre tänka sig att gå tillbaka till sjukvården om de fick en rimligare arbetsbelastning och bättre lön. Det är fullt möjligt att lösa en stor del av rekryteringsproblemen genom att redan utbildade kommer tillbaka till yrket.
SD vill göra det möjligt för fler att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska med bibehållen lön. Vi vill förbättra arbetsvillkor och arbetsmiljö för undersköterskor och höja yrkets status genom att införa legitimation. Fler undersköterskor ska kunna vidareutbilda sig och specialisera sig på betald arbetstid.
Resurser ska omfördelas från icke vårdrelaterad administration till vårdpersonalen. Antalet handläggare i landstinget har från 2008 till 2017 ökat från 151 till 228, det vill säga med 51 procent. Detta ska jämföras med fem procents ökning av sjukvårdspersonalen. Vi lägger ett sparuppdrag på 34 miljoner kronor på den icke-vårdrelaterade administrationen, vilket efter ytterligare tre år ökas till 94 miljoner.
I gengäld satsar vi på de medicinska sekreterarna, vilka ska ta över allt vårdadministrativt arbete som inte måste skötas av läkare och sjuksköterskor. Vi satsar även på att anställa vårdservicepersonal, som helt och hållet arbetar med serviceuppgifter.
Med en Sverigedemokratisk politik kommer resurser att frigöras som medger både mer patientnära tid, fler patientbesök, ökad patientsäkerhet och en bättre arbetsmiljö för landstingets medarbetare.