Vi som bor på landsbygden här i nordöstra Småland har sett en dramatisk omvandling från en varierad skog som inte planterats och som hyste en mängd olika variationer och därmed en rik biologisk mångfald, till trädplanteringar med gran och tall. I dessa monokulturer med likåldriga träd finns väldigt lite utrymme för biologisk mångfald. Omvandlingen från skog till plantager har skett genom kalhuggning av skog och har inneburit att många arter som kräver jämn och stabil luftfuktighet har försvunnit.
Under den senaste mandatperioden har skogen blivit en infekterad politisk fråga, inte minst därför att kalhyggesbruket ifrågasatts. Svensk skogslobby med skogsindustrin, skogsbolagen och skogsägarintressen har massivt verkat mot inskränkningar och fått regeringen att försöka få det svenska skogsbruket att klassas som hållbart av EU, vilket unionen inte ansåg innan denna massiva påtryckning. De flesta länder i Europa har gått ifrån kalhyggen och i en del länder är det olagligt.
Inför det kommande valet kan det vara av intresse för oss som bor på landsbygden i kommunen och som tycker att skogen betyder mycket att ta reda på var partierna står i frågan om skogen. SVT Nyheter ställde sex frågor om skogspolitiken till partierna och det parti som sticker ut mest är Centerpartiet, som inte ser någon anledning att ändra skogsbruksmetoder, som inte tycker att mer skyddsvärd skog ska avsättas, som tycker att svenskt skogsbruk är hållbart och som inte vill ha annat än frivilliga inskränkningar för skogsägarna.
Till denna linje ansluter sig till stora delar Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Sverigedemokraternas svar är mer svårtolkade, men ansluter i huvudsak till ovan nämnda partier.
På andra sidan står Miljöpartiet och Vänsterpartiet som inte anser att svenskt skogsbruk är hållbart, att kalhyggesbruket ska fasas ut, att mer skog måste skyddas och att mer resurser måste tillskjutas, samt att frivillighet inte räcker för att förhindra biologisk utarmning.
Liberalerna står någonstans mitt emellan. Partiet anser till exempel att det är tveksamt om det svenska skogsbruket är långsiktigt hållbart och menar att skogsbruksmetoderna måste ändras från kalhyggesbruk till andra sätt att bruka skogen.
Skogspolitiken är till stora delar en nationell fråga, men även kommunerna berörs.
Ett tips till er som tycker att skogspolitiken är för viktig för att överlåta till markägare och skogsindustri, är att läsa Lisa Röstlunds bok ”Skogslandet” innan ni går och röstar.