Familjepolitiken har alltid varit en av Kristdemokraternas paradgrenar, vid sidan om äldrefrågor och vård och omsorg. Anledningen är både praktisk och filosofisk.
Vi ser familjen som samhällets viktigaste institution. Där växer barn upp. De får i de allra flesta fall uppleva förutsättningslös kärlek och omsorg, men får också lära sig normer, värderingar, ansvar och att det finns gränser för vad man kan och får göra.
Familjer ser olika ut. Långt ifrån alla barn växer upp i gamla tiders kärnfamilj, men familjens betydelse för barnet är lika viktig oavsett hur familjen ser ut. Barn som växer upp i trygga familjer får goda förutsättningar att klara påfrestningar i livet.
Samtidigt vet vi att barn och unga idag mår sämre. Därför ser vi att familjerna behöver stöd och har tagit fram en rad viktiga förslag för att stärka familjerna.
Barnfamiljer har halkat efter ekonomiskt. Vi föreslår ett särskilt jobbskatteavdrag på 500 kronor i månaden per förälder. I ett hushåll där två föräldrar/ vårdnadshavare arbetar blir det alltså 1 000 kronor mer i plånboken varje månad. För familjer med barn under tre år gäller avdraget även för andra inkomster, som föräldrapenning och a-kassa.
Barnomsorgspengen ska vidareutvecklas, så att den ska gälla även för omsorg av egna barn i hemmet. 6 000 kronor per barn och månad vill vi anslå. Den ska ses som skattepliktig inkomst.
Vi vill inte tvångskvotera föräldrapenningen. Föräldrarna ska kunna överlåta dagar fritt till varandra och även till närstående, som bonuspappa, mormor eller farfar.
För de barnfamiljer som har sämst ekonomi vill vi höja bostadsbidraget, i en trappa från 350 kronor för ett barn upp till 600 kronor mer än idag för familjer med tre barn.
Vi minskar barngrupperna i förskolan till högst tolv barn i småbarnsgrupperna. Kommunerna ska också vara skyldiga att erbjuda familjedaghem för de föräldrar som önskar det. För barn är ju olika, en del mår bättre i en hemmiljö.
I alla familjer krisar det ibland. Det är naturligt, när ett barn kommer in i relationen och rollerna förändras. Föräldrar ska få hjälp och stöd av samhället. Därför ska det finnas föräldrastöd även för tonårsföräldrar. Förstagångsföräldrar ska därför erbjudas en gratischeck till familjerådgivningen, att utnyttja om och när de vill.
Pengar är inte det viktigaste i livet, men räcker inte pengarna till skapar det oro och stress hos de vuxna. Det känner barnen av. Barn behöver känna trygghet. Barn som inte kan delta i fritidsaktiviteter som kompisarna gör kan må dåligt och uppleva utanförskap. Därför är ovanstående förslag viktiga steg för att ge alla barn och familjer bättre förutsättningar.
Så bygger vi ett Sverige med trygghet och tillit.