Så lyckas omorganisationen

Arbetsplats. Det finns mycket att tänka på vid en omorganisation.

Arbetsplats. Det finns mycket att tänka på vid en omorganisation.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Debatt2016-10-28 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett nära samarbete med arbetsmiljöombudet på arbetsplatsen och en öppen och tydlig kommunikation under processen skapar goda förutsättningar för en lyckad omorganisation.

Att göra en omorgansation kostar pengar, tar tid och energi och utgör en risk för att den misslyckas vilket kan leda till konflikter och sämre lönsamhet. Dessutom är risken mycket stor för att den psykosociala arbetsmiljön och arbetsplatsens tydlighet i roller och ansvar försämras. Men en omorganisation kan i många fall vara nödvändig för att ett företag eller en organisation ska utvecklas eller för att behålla sin position på marknaden.

Med tanke på den stora risk en omorganisation innebär är det därför av största vikt att riskerna med den minimeras. Detta åstadkommer man bäst genom ett tydligt och strategiskt arbetsmiljöarbete.

En undersökning som Unionen har genomfört visar att omorganisationer är vanliga. Mer än två tredjedelar av de tillfrågade arbetsmiljöombuden uppger att det har genomförts en omorganisation på deras företag de senaste fem åren. Så många som nästan var femte har genomgått fem eller fler omorganisationer under samma period.

I hälften av fallen bedöms lönsamheten inte ha påverkats alls eller rent av ha minskat, medan drygt var femte uppger att lönsamheten ökat.

Undersökningen visar att de arbetsplatser där det finns ett systematiskt arbetsmiljöarbete är också de företag som lyckas bäst i med sin omorganisation.

Det finns vissa moment i arbetet inför en omorganisation som är extra viktiga att de håller god kvalitet. De innebär att:

• ledningen kontinuerligt och redan på ett tidigt stadium informerar berörd personal

• berörd personal måste få medverka

• kvalificerade riskbedömningar måste göras och integreras i arbetet

• arbetsmiljöombuden måste få möjligheten att vara en del i förändringsarbetet

• slutligen ska den nya organisationen förhandlas med facket

Med tanke på de möjligheter, men framför allt stora risker, en ny organisation innebär, är det märkligt hur många företag som inte redan på ett tidigt stadium involverar arbetsplatsombudet och den personal som omfattas av förändringen. En illa förankrad omorganisation kan leda till stor psykosocial påfrestning på personalen med konflikter, minskad produktivitet och stora kostnader som följd. I de här fallen kan omorganisationen göra mer skada än nytta.

Unionen uppmanar därför företag att tillsammans med arbetsmiljöombudet etablera ett systematiskt och kontinuerligt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen. Vi uppmanar också till tydlig och transparent kommunikation med personal och förtroendevalda och att medverkan från personal och arbetsmiljöombud ska vara en naturlig del i arbetet med en omorganisation. Då har ni alla chanser att lyckas med ert arbete och ambitioner att stå starka och mer lönsamma på marknaden.

Läs mer om