Så löser vi vårdkrisen

Vård. Bristen på sjuksköterskor är stor i landstinget.

Vård. Bristen på sjuksköterskor är stor i landstinget.

Foto: Meek, Tore

Debatt2016-10-22 06:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Tokryckens tid är förbi”, har Anders Henriksson (S) sagt. Denna höst har dock präglats av just tokryck, med brådstörtade beslut om att förlänga sommarstängningarna, däribland en fjärdedel av Västerviks vårdplatser.

Vi kristdemokrater kräver att vårdplatserna öppnas. Det är att börja i fel ände, att stänga vårdplatser med hänvisning till rekryteringsproblem. Landstinget är skyldigt att erbjuda patientsäker vård, som är tillgänglig och jämlik i länets olika delar. För att minska beroendet av hyrbolag och bli attraktiv som arbetsgivare måste landstinget i grunden reformera sin personalpolitik.

Sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker är en stor och betydelsefull kår. Jämfört med andra grupper med lika lång utbildning är löneläget och löneutvecklingen låg.

Som landstingsanställd har man små möjligheter att påverka sina arbetstider och övriga villkor. Sjuksköterskor av idag vet sitt värde. Yrket är inte längre ett kall. Får man inte det man vill ha hos en arbetsgivare söker sig allt fler till andra, där man både kan få högre lön och har större möjlighet att välja när och hur mycket man ska jobba.

Landstingen har haft svårt att anpassa sig efter den nya situationen och får allt svårare att fylla vakanserna. För att upprätthålla vården tvingas landstingen att hyra in personal. Hälso- och sjukvårdsförvaltningens kostnader för sjuksköterskor från hyrbolag har i Kalmar län stigit från två till 17 miljoner kronor på ett par år.

Landstinget fortsätter nu hålla ett antal vårdplatser stängda fram till nyår. Vi saknar fortfarande analys av hur den tämligen slumpartade fördelningen i länet långsiktigt påverkar landstingets möjlighet att ge en god, jämlik och patientsäker vård.

När färre patienter får plats på sjukhusavdelningarna faller ansvaret tyngre på primärvården. Den förlängda sommarstängningen gjordes dock utan att ge primärvården eller hemsjukvården möjlighet att anpassa sin verksamhet efter situationen.

Landstinget behöver nu ta krafttag för att bli mer attraktivt som arbetsgivare. Vi har tagit fram tolv skarpa förslag för att vända sjuksköterskekrisen. Förslagen omfattar bland annat introduktionsprogram för alla nyutbildade sjuksköterskor, lön efter ansvar och kompetens, strategisk lönesättning inom bristområden, löneutveckling, attraktiva arbetstidsmodeller och möjlighet till karriär- och kompetensutveckling.

Sjuksköterskornas unika kompetens måste tas tillvara bättre. Vi vill därför införa vårdserviceteam som avlastar rutinarbete, som andra yrkesgrupper lika gärna kan göra, och ger sjuksköterskan tid att vara sjuksköterska. För att skapa en god och utvecklande arbetsmiljö behöver även chefsrollen utvecklas.

Det är nu några dagar kvar på kristdemokraternas namninsamlingskampanj. Sjuksköterskornas status behöver höjas!

Läs mer om