Så löser vi kommunens ekonomi

Svar på ledartexten "Hur löser ni kommunens ekonomi?" den 23 maj.

Conny Tyrberg (C) och Dan Nilsson (S) vill tydliggöra några saker kring kommunens ekonomi efter förra veckans ledartext.

Conny Tyrberg (C) och Dan Nilsson (S) vill tydliggöra några saker kring kommunens ekonomi efter förra veckans ledartext.

Foto: Ulrik Alvarsson/arkiv

Debatt2020-05-29 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av ledaren i Västerviks tidningen lördagen den 23 maj har undertecknade funnit anledning att göra ett antal tillrättalägganden då den innehåller alltför många felaktigheter för att passera obemärkt.

Västerviks Kommuns Förvaltnings AB

Den kommunala bolagskoncernen Västerviks Kommuns Förvaltnings AB med döttrarna Västerviks Bostads AB, Tjustfastigheter AB, Västerviks Miljö & Energi AB samt Västerviks Kraft Elnät AB, omsätter över 1 200 mkr kr/år och har ett eget kapital på nästan 900 mkr. Årsvinsten 2019 uppgår till cirka 118 mkr före skatt och har legat på den nivån i flera år. 

Delårsbokslutet för första tertialet 2020 visar att VMEAB har prognostiserat årsresultat som är 7 mkr lägre än budgeten på 27 mkr på grund av den varma vintern. VMEAB förväntas ändå ge ett positivt årsresultat på 20 mkr, inte ett underskott som antyds i ledaren. Budgeten är gjord för en normalvinter, så ett annat kallare år kan resultatet bli tvärtom. 

Under samma period visar övriga bolag i koncernen en positiv avvikelse från budget med cirka 6 mkr. Delvis på grund av sänkta kostnader för värme!

Det ekonomiska resultatet i koncernen ligger därmed på budget.  Frågan om skattekollektivet kommer att drabbas till följd av minskade intäkter på 10 mkr för fjärrvärmen, måste vara ett kraftigt feltänk av skribenten när bolagen i koncernen har nästan 900 mkr i eget kapital! Prognostiserat årsresultat för 2020 ligger på 100 mkr. 

Som ni förstår kommer bolagen att fortsätta genera positiva resultat som ger medel som bland annat bidrar till en hög självfinansiering (inga lån) för byggnation av bostäder, skolor, särskilda boenden med mera. För närvarande ligger självfinansieringen på drygt 60 procent av gjorda investeringar som ligger på mellan 400– 500 mkr per år. Noteras bör också att ägaren, kommunen, inte tagit någon utdelning från bolagen. Överskotten används främst för att till väsentlig del självfinansiera investeringar i skolor, äldreboenden med mera.

Skribenten undrar om vi kan försvara den verksamhet som vi har i bolagen och om vi kan behålla nivån i det kommunala välfärdsåtagandet på grund av ”förlusterna”. I vårt tycke mycket märkliga frågor.

Givetvis anser vi fortfarande att bolagen är en mycket viktig del i den kommunala verksamheten som bidrar till att klara de mål vi satt upp. Minskade intäkter inom VMEAB är klimatbetingade och hanterbara och påverkar ingen annan verksamhet. Bolagen har en stor del av den kommunala servicen som VA, renhållning, fjärrvärme, lokaler till skolor och förskolor, bostäder, äldreomsorg med mera. Självklart för de allra flesta, och det ska bara finnas. De flesta kommuninvånarna bryr sig inte om ifall det är ett bolag eller en kommunal förvaltning (som också vore möjligt) som levererar tjänsterna. 

Västerviks Resort AB

Västervik Resort AB ingår inte i koncernen utan ägs direkt av kommunen. Bolagets ordförande har på ett förtjänstfullt sätt beskrivit situationen för bolaget och besöksnäringen i coronatider. Vad vi kan tillägga är att skulle det bli 10 mkr i förlust på grund av den mycket speciella situation vi nu lever i så disponeras underskottet ur bolagets egna kapital på 40 mkr. Bolaget kan få problem med kortsiktiga likviditeten men bolaget har den långsiktiga soliditeten. Ingen risk för skattebetalarna här heller. Tvärtom är resorten en mycket viktig motor i kommunens besöksnäring i coronatider.