Så kan villaägare energieffektivisera sina hus

Både när det blir för varmt eller kallt använder vi onödigt mycket energi för att skapa ett sunt inomhusklimat. Ett hushåll i Kalmar län kan spara uppåt 1 700 kWh på ett år, bara genom ändrade vanor. Att använda solavskärmning och gardiner på ett smart sätt bidrar till husets och samhällets energihushållning, skriver Margareta Bergetun, vd på Svenska Solskyddsförbundet.

Bara genom att använda solavskärmning, som markis, eller gardiner för att hindra värme från att läcka ut, eller hetta att stråla in, kan ett hushåll i Kalmar län spara uppemot 1 700 kWh på ett år, skriver debattören.

Bara genom att använda solavskärmning, som markis, eller gardiner för att hindra värme från att läcka ut, eller hetta att stråla in, kan ett hushåll i Kalmar län spara uppemot 1 700 kWh på ett år, skriver debattören.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2023-10-17 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter förra årets elprischock har allt fler svenskar vant sig att hushålla med elen. I SVT:s Aktuellt den 26 september rapporterades det att hushåll och industri har minskat energiförbrukningen med 6–7 procent under 2023 jämfört med förra året. Det motsvarar en stor eller två små kärnreaktorer.

Det är bra, men med enkla åtgärder kan småhusägarna i Kalmar län minska energiförbrukningen ytterligare. Då sjunker både elpriset och det enskilda hushållets kostnader. Dessutom minskar belastningen på elnätet och vi blir mindre känsliga mot variationer i elproduktionen.

Det bästa är att det inte är svårare än att dra ner respektive upp rullgardiner och gardiner vid rätt tillfälle.

När vi har räknat på det ser vi att ett normalt småhus i Kalmar län, med kopplade tvåglasfönster, använder ungefär 16 000 kWh per år för att värma upp hemmet till runt 22 grader, beräknat utifrån ett så kallat U-värde på 2,88.

Av den värme som läcker ut från huset försvinner mycket genom fönstren. Genom att dra ned rullgardiner, gardiner eller andra solskydd på nätterna sparar man enkelt mycket energi, inte minst om man har äldre fönster. Det kan minska uppvärmningen med uppåt 1 740 kWh. Om vi för enkelhetens skull räknar på ett elpris på en krona, innebär det en besparing som är värd att göra för de flesta.

Naturligtvis fungerar solavskärmning också när det är varmt ute. Varje värmebölja dödar tiotusentals människor varje år i Europa. I Sverige kom vi undan med blotta förskräckelsen i år, men vi behöver med ökande temperaturer anpassa våra bostäder.

En passiv lösning som skärmar av solen, såsom markiser eller persienner, kan reducera värmeinstrålningen i hemmet med 80–90 procent. Det innebär att behovet av aktiv kyla nästan försvinner.

Trots det köper svenskarna portabla AC som aldrig förr, och allt fler använder sina luftvärmepumpar som kylanläggningar. Skulle vår familj välja att kyla bort sommarens övervärme med en luftvärmepump skulle det kunna kosta över 1 900 kronor såväl som kilowatt.

Hur vi bygger våra bostäder och vilka lösningar vi använder spelar roll, men det gör också vårt beteende i vardagen. Såväl samhälle som privatpersoner behöver bättre planera för och balansera solens effekter för att kunna skapa hälsosamma och energieffektiva miljöer. Genom att gemensamt dra ner på vår energiförbrukning kommer elpriset att sänkas och våra egna kostnader minska. På det viset kan hushåll och företag i Kalmar län bidra både till samhällets robusthet och den egna ekonomin.