SÄ kan vi rÀdda det svenska skogsbruket

Skogsstyrelsen har meddelat att det nu införs en ny ordning i det svenska skogsbruket men som Àven kommer att pÄverka jordbruket och andra sektorer dÀr verksamhet och mÀnniskor finns.

Skribenterna sÀtter ner foten i artskyddsfrÄgan och menar att de nya reglerna kommer att göra det omöjligt för skogsÀgare att bruka sin skog.

Skribenterna sÀtter ner foten i artskyddsfrÄgan och menar att de nya reglerna kommer att göra det omöjligt för skogsÀgare att bruka sin skog.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Debatt2022-02-19 05:49
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

FörÀndringen innebÀr bland annat att skogsÀgare Àr skyldiga att visa hÀnsyn till alla fÄgelarter pÄ individnivÄ eftersom de Àr fridlysta enligt artskyddsförordningen samt ta hÀnsyn en rad andra fridlysta vÀxter och djur.

Nu agerar Centerpartiet i riksdagen mot dessa dumheter! Det krĂ€vs ingen raketforskning för att rĂ€kna ut att detta kommer att fĂ„ stora negativa konsekvenser för svenskt skogsbruk dĂ€r det i princip innebĂ€ra att det blir omöjligt för skogsĂ€gare att bruka sin skog, nĂ„got som Centerpartiet varnat för under en lĂ€ngre period. Detta Ă€r ocksĂ„ ytterligare ett bevis hur Sveriges regering och deras myndigheter stĂ€ndigt överimplementerar den förordningar som kommer frĂ„n EU.  

I ett avgörande frĂ„n EU-domstolen konstateras att det svenska regelverket för skyddet av fĂ„glar Ă€r strĂ€ngare Ă€n vad EU-krĂ€ver, men ocksĂ„ att det Ă€r tillĂ„tet om Sverige vĂ€ljer att ha det sĂ„. DĂ€rmed Ă€r det den svenska lagstiftningen som nu behöver Ă€ndras och regeringen kan inte fortsĂ€tta att gömma sig bakom EU. Centerpartiet anser att Sverige ska lĂ€gga sig pĂ„ den miniminivĂ„ som EU-krĂ€ver, vilket Ă€ndĂ„ ger ett lĂ„ngtgĂ„ende skydd.  

Det Ă€r nu helt avgörande för svenskt skogsbruks framtid att regeringen nu agerar snabbt och vidtar Ă„tgĂ€rder. Regeringen mĂ„ste snabbt göra Ă€ndringar i artskyddsförordningen och genomföra den delen i artskyddsutredningens förslag som innebĂ€r att de tvĂ„ EU-direktiven implementeras genom olika paragrafer, det vill sĂ€ga att man ska skilja mellan sĂ€llsynta arter och alla vilda fĂ„glar. Centerpartiet anser ocksĂ„ att regeringen mĂ„ste vidta Ă„tgĂ€rder sĂ„ att egendomsskyddet sĂ€kerstĂ€lls, det vill sĂ€ga att ersĂ€ttning ska utgĂ„ nĂ€r pĂ„gĂ„ende markanvĂ€ndning avsevĂ€rt försvĂ„ras av artskyddsskĂ€l.  

För att sĂ€tta press pĂ„ regeringen och att fĂ„ dem att skyndsamt agera sĂ„ lĂ€mnade Centerpartiet den 17/2 2022 in ett utskottsinitiativ i Riksdagens miljö- och jordbruksutskott dĂ€r vi föreslĂ„r att riksdagen ska ge ett tillkĂ€nnagivande till regeringen att Ă€ndra lagen och instruktionerna till Skogsstyrelsen sĂ„ att denna överimplementering av EU-direktiven snabbt fĂ„r ett slut.  

Vi hoppas att Centerpartiet fÄr stöd i detta frÄn övriga oppositionspartier och att dessa visar att de inte bara pratar om vikten av svensk landsbygd och svenskt skogsbruk utan att de ocksÄ agerar för att fÄ till en förÀndring.

Stihna Johansson Evertsson (C), Högsby, riksdagskandidat  
Lars Sandberg (C), Vimmerby, riksdagskandidat
Karin Helmersson (C), Nybro, regionrÄd
Anders Johansson (C), MönsterÄs, kommunstyrelsens ordförande
Anders Åkesson (C), Kalmar, riksdagsledamot