Så kan Sverige – och Västervik – stötta Ukrainas folk

Uttalande till stöd för folket i Ukraina.

Tillsammans för Ukraina. Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Harald Hjalmarsson (M) och ordförande Dan Nilsson (S) uppmanar Västerviksborna att visa sitt stöd för folket i Ukraina på flera sätt.

Tillsammans för Ukraina. Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Harald Hjalmarsson (M) och ordförande Dan Nilsson (S) uppmanar Västerviksborna att visa sitt stöd för folket i Ukraina på flera sätt.

Foto: Filip Gustafsson

Debatt2022-03-05 07:49
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har haft fred sedan 1809 och demokrati med allmän och lika rösträtt sedan 1921. Vi tar demokrati och självständighet som en självklarhet.

Ukraina har (med undantag av en hundraårsperiod på 1600-1700-talet) bara haft demokrati sedan 1991 då Sovjetunionen upplöstes.

Ukraina, ett land med fyra gånger större befolkning än Sverige, 1,5 gånger så stor yta som Sverige, har sedan förra torsdagen utsatts för en invasion från Ryssland under ledning av Putin.  

Det är inget annat land som anfallit Ryssland, det är Ryssland som anfallit en demokrati, tagit sig rätten att bestämma ödet och framtiden för människor i ett grannland.

Ukrainas befolkning måste få behålla sina mänskliga rättigheter, frihet och demokrati!

Zelenskyj valdes till president 2019, tidigare mest känd som jurist och komiker, men har visat stort statsmannaskick och stor aversion mot Putin och Ryssland. Han behöver allt stöd han kan få från länder, organisationer, regeringar och människor.

Vad kan Sverige och vi som individer göra för att hjälpa Ukrainas land och befolkning? Sveriges regering och riksdag står tillsammans med i princip hela västvärlden för en stark support till Ukraina med demokratiskt stöd, bidrag, material, sanktioner med mera. Idrotten på internationell nivå utesluter Ryssland och Belarus från idrottsarenorna.

Polen och Ungern som vid tidigare flyktingströmmar varit mycket negativa, visar idag en stor öppenhet och humanism när uppemot en miljon flyktingar lämnat Ukraina på en vecka och så ska och måste vi i Västervik och Sverige också göra.

Vi och Ukrainas befolkning ska visas tillit, ett vackert ord som också är en palindrom, det vill säga får samma symbolik när det läses från båda håll, demokratin och visheten om alla människors lika värde är vår gemensamma styrka.

Som individer kan vi genom ökad medmänsklighet till exempel skänka pengar och kläder, ta emot flyktingar, vara kritisk till desinformation som sprids, inte minst på sociala medier.

Prata med era barn på ett sakligt sätt kring situationen, de har många tankar om vad som händer. Mer än 44 000 barn uttryckte oro och kontaktade BRIS under de första fem dagarna efter invasionen.

Händelserna pågår dessutom nära oss. Avståndet mellan Västervik och Ukrainas nordvästra gräns är bara 82 mil i en rak linje.

Vi kan stötta organisationer som finns på plats i Ukraina; Röda Korset, UNICEF, SOS Barnbyar, Läkare utan gränser och Reportrar utan gränser.

USA:s president Kennedy sa avslutningsvis i ett tal i Västberlin 1963, ”Ich bin ein Berliner”, som ett tecken på solidaritet och en garanti för att USA inte skulle överge Berlin.

Nu gäller det att vi ställer upp på ett liknande sätt för Ukraina som ett självständigt land med demokratiskt statsskick och en humanistisk befolkning.

Avståndet mellan Västervik och Ukrainas nordvästra gräns är bara 82 mil i en rak linje så kriget berör säkert en del lite extra.
Avståndet mellan Västervik och Ukrainas nordvästra gräns är bara 82 mil i en rak linje så kriget berör säkert en del lite extra.