När man blir sjuk eller skadar sig måste det gå att få vård tillräckligt snabbt. Många gånger skulle det gå att få rätt hjälp i primärvården, men det förutsätter att den är öppen, har tid och har tillräckliga resurser.
Primärvården ska vara den självklara basen i hälso- och sjukvården, som finns geografiskt nära, oavsett var man bor, och där det finns allmänmedicinska specialistläkare och sjuksköterskor med olika specialkunskaper. När primärvården fungerar som tänkt, ger den trygghet och kontinuitet och man får som patient träffa läkare och sjuksköterskor som känner en och ens problem, så man slipper dra sin historia för nya personer vid varje nytt besök.
Om primärvården inte kan möta behoven och förväntningarna är det naturligt att fler söker sig till akuten på sjukhuset.
Det skapar långa väntetider, eftersom de som är svårast sjuka tas om hand först. Även om väntan i sig är plågsam är väntetiden i hög grad också en fråga om patientsäkerhet. Långa väntetider ökar risken för att en patient med ett allvarligt hälsotillstånd inte upptäcks i tid.
Kötiden på akuten är framförallt en effekt av att vi inte satsat tillräckligt på primärvården. Patienter uppfattar att vården är otillgänglig och vänder sig till akutmottagningen mer än vad som egentligen är nödvändigt, eftersom det upplevs som den enda möjligheten att få rätt vård inom rimlig tid.
Somliga patienter väljer att gå till akuten för att de tror att de ska få den bästa vården där, men jourhavande läkare på akuten kanske har en helt annan specialitet än det problem man söker för. Omkring en tredjedel av alla patienter på akutmottagningarna skulle få minst lika bra vård i primärvården, om det var lättare att få tid där.
Vi kristdemokrater föreslår därför att vårdgarantin skärps. Istället för att du som idag ska få träffa en läkare i primärvården inom en vecka, vill vi att du senast nästföljande dag ska få en besökstid hos rätt vårdprofession. För att klara det vill vi från staten tillföra tre miljarder för att stimulera till en prioritering ute i landsting och regioner.
Vårdcentraler och läkarmottagningar behöver få ökade resurser för att kunna bemannas upp, så att alla invånare kan känna sig trygga i att vården finns där när man behöver den. Då minskar per automatik drivkraften att söka sig till akuten. Dessutom kan vårdcentralerna behöva utöka öppettiderna till att omfatta kvällar och helger för att möta dagens och framtidens vårdbehov.
Det ska vara naturligt för vem som helst att i första hand vända sig till primärvården. Genom en ökad satsning på primärvården minskas trycket på sjukhusets akutmottagningar, så att de kan ta hand om de akut och svårt sjuka patienter som verkligen behöver vara där.
Med fler tillgängliga läkare och sjuksköterskor i primärvården kan fler tas om hand på rätt nivå. På så sätt kan vårdens resurser användas bättre och effektivare. Och barnfamiljer och äldre slipper sitta och vänta i timmar på akuten.