Så kan kommunen bli bland de bästa

Kommunens företagsklimat måste förbättras, och som vi ser det, med målet att tillhöra de femtio bästa kommunerna i landet.

Debatt2019-09-20 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det behövs en kontinuerlig och fördjupad dialog på flera plan med lokala företagare för att därmed kunna vidta rätt åtgärder och för att vända den nedåtgående trenden. Näringslivsfrågorna måste prioriteras och komma upp på agendan i flera politiska forum. 

Våra lokala företags möjligheter att utvecklas och växa är en strategisk fråga som måste få mer utrymme i kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige. 

Av den anledningen föreslår vi att ett särskilt näringslivsfullmäktige inrättas. Ett dialogforum där representanter för det lokala näringslivet sätter agendan och får möjlighet att möta kommunens folkvalda politiker och tillsammans föra en konstruktiv och fördjupad dialog om näringslivets förutsättningar. Forumet ska ge utrymme för såväl frågor, förslag som samtal samt vara årligen återkommande.

När fullmäktige nu på måndag ska behandla vår motion är förslaget till beslut avslag, med motivet att ett så kallat näringslivsråd har inrättats. Näringslivsrådet består av tre politiker och några företagare. Ett viktigt forum men inte på något sätt ett alternativ till ett annat där fullmäktiges samtliga 57 ledamöter får möjlighet att möta och lära av det lokala näringslivet, i form av alla som vill, och där företagarna satt agendan. 

Vi är övertygade om att det behövs nya grepp, nya forum, utvecklade och fördjupade samtal och framför allt många olika typer av aktiviteter för att vi ska lyckas med att förbättra förutsättningarna för ett bättre företagsklimat. 

Varför kan vi inte våga prova ett nytt sätt?