Så kan flyktingar bli en del av samhället

Vi socialister får ofta frågan hur vi resonerar kring flyktingmottagande och integration. Vi anser att ett flyktingmottagande kräver att de människor som kommer hit kan bli en del av samhället.

"Att bli en del av samhället kräver att man utbildas i och tar till sig av våra normer och lagar och svenska språket. Det fordrar att man har ett arbete och att man inte bor segregerat", skriver debattören och ger förslag på hur detta ska kunna uppnås.

"Att bli en del av samhället kräver att man utbildas i och tar till sig av våra normer och lagar och svenska språket. Det fordrar att man har ett arbete och att man inte bor segregerat", skriver debattören och ger förslag på hur detta ska kunna uppnås.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2022-09-10 07:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att bli en del av samhället kräver att man utbildas i och tar till sig av våra normer och lagar och svenska språket. Det fordrar att man har ett arbete och att man inte bor segregerat.

Det säger sig självt att detta kräver ett starkt samhälle med goda resurser, med en fungerande arbetsmarknad och bostadsmarknad. Med god kapacitet inom vård, skola och omsorg. Det krävs med andra ord, allt det som politiker av olika färg de senaste decennierna tyvärr monterat ned, och följaktligen fungerar integrationen idag dåligt. Den bristande integrationen lappas idag ihop av lärare och undersköterskor som ovanpå sina ordinarie arbetsuppgifter försöker hjälpa invandrade medarbetare och elever in i vårt samhälle. På grund av dess brister förespråkar vi därför i dagsläget ett minimalt flyktingmottagande.

Frågan om integration går inte att skilja från frågan om hur vi bygger upp ett gott samhälle för samtliga medborgare. För bygga ett gott samhälle måste vi överge den ekonomiska politik som samtliga riksdagspartier i praktiken stödjer, med budgetregler som tvingar fram nedskärningar i välfärden. Vi socialister förespråkar en helt annan ekonomisk politik, med offensiva satsningar på välfärd, infrastruktur och bostadsbyggande. Med en omfördelning av medel från den lilla klicken extremt rika till folkflertalet. Med full sysselsättning som målsättning för den ekonomiska politiken, där alla ska vara med och bidra efter förmåga. Där arbetslösa utbildas till riktiga arbeten exempelvis inom vården eller industrin istället för att som idag, antingen gå på a-kassa eller försörjningsstöd eller hamna i ett jobb som går ut på att cykla runt med matlådor för småpengar. Med en strategi för en totalrenovering av Sverige kan vi bygga ett samhälle att vara stolta över, ett samhälle som också klarar av att hjälpa människor på flykt.

Fram tills dess är det bästa vi kan göra på kommunal nivå, för såväl integrationen som för alla kommunmedborgare, att sluta skära ner i välfärden och våga göra de tuffa ekonomiska prioriteringar som krävs för att värna kärnverksamheten.