Så kan de farliga rovdjuren bli färre!

I massmedia påstås höga priser förekomma för att få fälla björn. Det sägs röra sig om 250 000 kronor. Förhoppningsvis kommer det att handla om lika mycket för att få fälla varg.

Insändarskribenten är positiv till att folk verkar vara villiga att betala stora slantar för att minska antalet farliga rovdjur i skogarna och tror att det kan vara till fördel för såväl enskilda jaktlag som samhället i stort.

Insändarskribenten är positiv till att folk verkar vara villiga att betala stora slantar för att minska antalet farliga rovdjur i skogarna och tror att det kan vara till fördel för såväl enskilda jaktlag som samhället i stort.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Debatt2022-10-03 06:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag ser det som lovande att det tydligen finns de som vill betala rejäla belopp för att få vara med och bekämpa rovdjur som lever utanför djurparker. Man får verkligen hoppas att det är sant att det finns en del som står redo att betala de belopp som omnämnts den senaste tiden. Om nämnda belopp är sanna så skulle det med stor sannolikhet, vara mycket intressant för en hel del med jaktlag att ta med jaktgäster som är villiga att betala rejält, för att få vara med och bekämpa rovdjur som ställer till det för främst samer, fårbönder och jägare. 

Det som jag ser som ett stort hinder är de avundsjuka, vilka sannolikt kommer att se med missunnsamhet, och under diverse täckmantlar förmodligen kommer att försöka trassla till det för de jaktlag som lyckas få in en jaktgäst som står redo att betala rejält för sitt deltagande, i kampen mot rovdjuren. 

Obs att både människan och de större rovdjuren tillhör toppredatorerna i ekosystemet, det gör att människan klarar att i många sammanhang fylla samma roll som de större rovdjuren. Vilket gör att påståendet att rovdjuren har en viktig roll i ekosystemet är mycket överdriven, där det finns människor som mer än gärna vill jaga. 

Däremot vill jag påpeka att pollinerande insekter dessvärre är hotade att bli utrotade, vilket kan bli en katastrof. Samt att användningen av farliga kemikalier i alltför stor utsträckning är ett stort problem, vilket inte tycks bekymra rovdjursvännerna.

Ska denna jaktvariant bli praxis, så fordrar det också att länsstyrelserna runt om i vårt land blir lika ivriga som länsstyrelsen i Stockholm, där skyddsjakt beviljas så gott som omgående då större rovdjur dyker upp i deras provins. Därtill skulle det ge en tydlig signal om att lagens tillämpning om hur rovdjur bör hanteras inte gör undantag för vissa län i kampen mot rovdjuren. 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om