Vi är alla överens om att Sverige är en ledare i klimatpolitiken, mer sällan diskuteras det vad det faktiskt är att vara en ledare. Allt för ofta reduceras klimatpolitiken till siffertrix och överbudspolitik. Men överbudspolitiken räddar inte klimatet, istället skadar den Sveriges konkurrenskraft och därmed möjligheten att få andra att följa vårt exempel. Ska vår miljöpolitik göra verklig nytta så måste varje investerad krona göra så stor nytta som möjligt för miljön och klimatet samtidigt som vi stärker den svenska konkurrenskraften. Det blir särskilt viktigt när klimatförnekaren Donald Trump snart tar plats i Vita huset. För bara så kan vi få andra länder att följa vårt exempel.
Vi såg det senast när regeringen med Miljöpartiet i spetsen i sin iver att vara bäst i klassen lät Miljömålsberedningen meddela att de svenska utsläppen ska minska med nästan dubbelt så mycket som vi kommit överens om i EU. Man kan ha synpunkter på målet som sådant men effekten blev den att Sverige föreslås dra det tyngsta lasset i EU:s arbete med att minska utsläppen till 2030. Det största problemet med detta är att regeringen av bara farten var villiga att ge stora utsläppsländer som Bulgarien och Polen rabatter när EU:s utsläppsminskningar ska fördelas. Det är rimligt att vi i Sverige tar en stor del av ansvaret men det är inte rimligt att det innebär att stora utsläppsländer som Polen och Bulgarien får rabatt på sina beting. I förslaget ska Polen bara minska sina utsläpp med sju procent till 2030 och Bulgarien ska inte minska sina utsläpp alls. Det är inte rimligt, när det finns enkla och relativt billiga åtgärder att göra i dessa länder för att minska utsläppen. Det betyder att EU:s miljöpolitik gör mindre nytta eftersom våra resurser i kampen mot klimatförändringarna inte används på ett effektivt sätt.
Den rödgröna miljöpolitiken har tyvärr reducerats till en jakt på kortsiktiga vinster i opinionsundersökningar. Det är varken en miljö- och klimatpolitik som åstadkommer verklig skillnad eller en politik som är ett föredöme för andra länder. Som tur är satte vi i Moderaterna stopp för dessa dumheter i riksdagens EU-nämnd när vi drev igenom en linje som slår fast att svensk klimatpolitik ska bygga på kostnadseffektivitet. Just kostnadseffektivitet är själva nyckeln till att få länder som Kina, Indien och USA att följa i våra spår. Bara när vi sänker våra utsläpp samtidigt som vi ger allt fler människor möjligheten att förverkliga sina mål och drömmar är vi verkliga förebilder.
Svensk miljöpolitik är för viktig för att reduceras till en tävling i godhet. Ska vi bidra till att stoppa klimatförändringarna måste Sverige leda vägen genom att föra en kostnadseffektiv klimatpolitik som förenar ekonomisk tillväxt med fortsatt sänkta utsläpp. Bara så är vi en verklig förebild för andra länder.