Så får vi en levande stadskärna även i framtiden

Black Week är här och julhandeln närmar sig. Här är dina val viktiga för att vår vackra stad och stadskärna ska fortsätta vara levande och härlig att besöka.

Kanske blir inte centrumhandeln som förr men det finns goda möjligheter att bidra till en levande stadskärna även i framtiden, menar skribenterna.

Kanske blir inte centrumhandeln som förr men det finns goda möjligheter att bidra till en levande stadskärna även i framtiden, menar skribenterna.

Foto: Marie Kerrolf

Debatt2021-11-22 11:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I november lanserade Västervik City som en av över 40 städer en gemensam upplysningskampanj om hur just dina val kan påverka samhällsutvecklingen. Kampanjen kallas "Ingen puls utan din". Den handlar om att det ibland är lätt att ta saker för givet. Till exempel att din stadskärna finns där med ett utbud som sjuder av liv och lust. Bakom varje verksamhet i staden finns någon som brinner för sitt jobb, mötet med dig och som bidrar till din upplevelse. För oss betyder du allt.

En del önskar att stadskärnan ska vara mer som den var förr, när nästan all handel skedde här. Vi tror inte att det kommer bli som förr, men att vi kan påverka vilken sorts stad vi vill ha i framtiden. Just detta vi vill belysa – att köpbesluten styr. Här kommer fem konkreta tips på vad just du kan göra:

1. Unna dig en fika på stan, middag på restaurang, eller beställ hem.
2. Gillar du att e-handla? Leta online och handla lokalt! I många butiker kan du se lagersaldo, reservera varan eller handla via lokal webbshop.
3. Ge bort det lokala presentkort som kan användas på hundratals ställen i Västervik och Gamleby.
4. Sprid ordet! Lägg en positiv kommentar när du har handlat i din lokala favoritbutik, fixat frisyren, ätit riktigt gott eller bott på hotell.
5.Tipsa familj och vänner om event. Gå på bio, teater, konserter, idrott och utställningar.

Handla med kärlek!

För Västervik Citysamverkan:

Mats Thorsman & Christer Larsson, fastighetsägare
Malin Wall & Annie Åberg, handlare
Linda Åhman & Elias Besheri, krögare
Annika Boman & Tobias Ahlstedt, centrumutvecklare