Kortare vårdköer – eller politisk prestige?

Skribenterna vill att man kortar vårdköerna med riktade statsbidrag.

Skribenterna vill att man kortar vårdköerna med riktade statsbidrag.

Foto: Samuel Steén/TT

Debatt2025-03-29 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårdköerna i Sverige har länge varit ett problem, och patienter i Kalmar län tvingas vänta alltför länge på operationer som kan förbättra deras livskvalitet. Därför har regeringen i sin budget för 2025 avsatt 500 miljoner kronor för att korta köerna inom höftledsprotes, framfall och gråstarr. Region Kalmar får totalt 240 miljoner kronor i statsbidrag under 2025 – en historisk möjlighet att öka vårdkapaciteten.

Men för att dessa pengar faktiskt ska korta köerna för patienterna krävs ett aktivt politiskt agerande. Vi ser med oro på att regionen tidigare haft svårt att fullt ut nyttja riktade statsbidrag, vilket i slutändan drabbar både patienter och vårdpersonal.

Därför lade vi i Moderaterna och Kristdemokraterna ett förslag om att aktivt slussa patienter till vårdgivare med ledig kapacitet, även utanför regionen. Vi vill också att Region Kalmar använder andra regioners avtal för att snabbt genomföra fler operationer och att regionstyrelsen får löpande rapportering om köläget.

Man kan tycka att ett sådant förslag är lätt att bifalla. Så blev det dock inte när beslut skulle fattas i regionstyrelsen. När vårt förslag behandlades blev debatten plötsligt hetsig. Majoriteten (S, V och C) hävdade att vårt förslag redan genomförs – men varför ser vi då fortfarande långa köer?

Under mötet fick styrelsen information om att förra året lotsades 1 230 patienter med ögonsjukdomar, 225 patienter med ortopediska problem och endast 25 patienter med gynekologiska besvär till andra vårdgivare. Det är bra, men kan bli bättre. Med de nya statsbidragen kan vi öka takten och ge fler patienter snabbare vård och därmed ge dem en bättre livskvalitet. 

Trots detta argumenterade de rödgröna partierna emot vårt förslag, inte för att vårdköerna var oviktiga, utan för att de ogillar riktade statsbidrag. “Det är klart att vi alla vill korta vårdköerna, men att ha riktade statsbidrag kommer vi alltid att vara emot. Det föder bara en sak, och det är mer administration.”

Att tacka nej till pengar som kan ge patienter snabbare vård, enbart av principskäl, är inte ansvarsfullt. Vi minns diskussionerna från förra året då de rödgröna gång på gång skällde på regeringen för att man hade dragit ner på de riktade statsbidragen för Covid-19 (trots att den stora vårdinsatsen inte längre görs), då var de riktade statsbidragen inte så oviktiga. Varför är inte de patienter som berörs nu lika viktiga?

Vi lyfte också problemet med bristen på transparens kring vårdköerna. Regionstyrelsen ska ha insyn – i vår region är styrelsen även hälso- och sjukvårdsnämnd, men styrelsen får inte den information som hälso- och sjukvårdsnämnder i andra regioner får.

De förtroendevalda ska veta hur lång tid det tar att få en starroperation eller för framfall. Styrelsen bör ju rimligen få fortlöpande information om åtgärder där köerna är långa så att politiken kan fatta de beslut som behövs för att ge patienterna den bästa och snabbaste vården. Varför vill inte de rödgröna det? 

Svaret i styrelsen från de rödgröna blev tyvärr bara att diskussionen spårat ur. Men detta handlar inte om politiska känslor – det handlar om patienternas rätt till vård. 

För oss är det självklart att statsbidrag som är avsedda för vård ska användas till vård. Vi kommer att fortsätta kämpa för att Region Kalmar län utnyttjar alla möjligheter att korta köerna och ge invånarna den vård de har rätt till.

Jimmy Loord (KD)

Malin Sjölander (M)

Pär-Gustav Johansson (M)

Maud Ärlebrant (KD)

Ola Håkansson (L)