S sätter politisk korrekthet före patienternas säkerhet

De styrande i Region Kalmar län vägrar att gå med på att det införs krav på att all sjukvårdspersonal som anställs i regionen kan tala, skriva och förstå svenska tillräckligt bra.

"Det ska vara regionens självklara skyldighet att som arbetsgivare testa och kartlägga att alla som anställs eller som redan arbetar i sjukvården kan tillräckligt bra svenska", menar debattörerna.

"Det ska vara regionens självklara skyldighet att som arbetsgivare testa och kartlägga att alla som anställs eller som redan arbetar i sjukvården kan tillräckligt bra svenska", menar debattörerna.

Foto: TT/Kollage

Debatt2021-09-29 05:49
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna, liksom deras stödpartier Centerpartiet och Liberalerna, röstade vid regionstyrelsens senaste sammanträde nej till Sverigedemokraternas motion om språkkrav för alla som anställs i sjukvården.

För legitimationsyrkena läkare och sjuksköterska finns idag formella krav på kunskaper i svenska. Regionen som arbetsgivare genomför dock inte några egna språktest i samband med att sjukvårdspersonal anställs och språkkrav finns inte med i regionens rekryteringsrutin. För andra sjukvårdsyrken än läkare och sjuksköterska, finns inte ens formella krav på kunskaper i svenska. Regelbundet får vi som förtroendevalda höra att patienter har svårt att förstå vad vissa läkare och andra anställda i sjukvården säger eller att man är orolig för att inte bli förstådd.

Vid regionstyrelsens sammanträde hävdade Socialdemokraterna, på fullt allvar, att det skulle vara diskriminering att införa krav på kunskaper i svenska vid anställning inom sjukvården. Även att kartlägga dessa kunskaper bland sjukvårdens medarbetare, och att vid behov stärka dem, anser Socialdemokraterna skulle vara diskriminering. 

Socialdemokraternas agerande är inte bara totalt ansvarslöst, det är något ännu värre: det är att med berått mod sätta unken politisk korrekthet före patienternas säkerhet. Om sjukvårdspersonalen inte förstår tillräckligt bra svenska, så ökar risken för misstag, liksom om patienten inte förstår sjukvårdspersonalen ordentligt. Det ökar också otryggheten för många patienter att känna att man kanske inte blir förstådd eller att man, trots att man anstränger sig, inte uppfattar vad som sägs. Denna oro läggs ovanpå oron för själva sjukdomen. 

Sverigedemokraternas ståndpunkt är solklar: Det ska vara regionens självklara skyldighet att som arbetsgivare testa och kartlägga att alla som anställs eller som redan arbetar i sjukvården kan tillräckligt bra svenska. Det är medborgarens, patientens och skattebetalarens absoluta och självklara rättighet att kräva fullständig trygghet i att bli förstådd och förstå, när man av hälsoskäl tvingas uppsöka sjukvården. 

Språkkrav är också en tjänst gentemot medarbetare med annat modersmål än svenska. Vilken ansvarsfull person skulle känna sig diskriminerad av att ens nya arbetsgivare vill vara säker på att man talar och förstår tillräckligt bra svenska? Vilken ansvarsfull läkare känner sig diskriminerad om arbetsgivaren vill hjälpa en med att bättra på sitt svenska uttal, för att vara helt säker på att man blir förstådd av sina patienter? Införda språkkrav skulle istället göra det lättare att se var språkinsatser behövs, till förmån för den vårdpersonal som är i behov av det.

För oss Sverigedemokrater är det både en självklarhet och en plikt som förtroendevalda att ta vårt ansvar för att svenska behärskas tillfredsställande av alla medarbetare inom sjukvården. Vi kommer vid regionfullmäktige den 29 september att göra allt för att det ska införas krav på svenskakunskaper för alla sjukvårdsanställda i Region Kalmar län. Medborgarna har rätt att alltid kräva en säker och trygg sjukvård. 

Bo Karlsson (SD), Ledamot i regionstyrelsen
Michael Erlandsson (SD), Ledamot i regionfullmäktige
Martin Kirchberg (SD), Regionråd
Petra Gustafsson (SD), Ledamot i regionfullmäktige
Claus Zaar (SD), Ledamot i hälso- och sjukvårdsberedningen