S misstror kompetensen i norra länet

Svar på debattartikeln "Vård ska finnas nära patienterna" den 24 augusti.

"Det är nödvändigt att nu byta ut det S-ledda styret mot ett styre som sätter medborgarnas behov först", skrive debattörerna.

"Det är nödvändigt att nu byta ut det S-ledda styret mot ett styre som sätter medborgarnas behov först", skrive debattörerna.

Foto: Ellinor Ljung

Debatt2021-08-30 05:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I vårt förra debattinlägg påpekade vi Sverigedemokrater att det S-ledda styret i Region Kalmar län är ansvarigt för att sjukvård lagts ned eller flyttas bort från den norra och mellersta delen av vårt län. Till exempel flyttades flera typer av cancerkirurgi från Västerviks sjukhus, trots att Västerviks sjukhus hade länets bästa resultat för dessa typer av cancerkirurgi.

Socialdemokraternas debattsvar är därför uppseendeväckande: ”[vi] är övertygade att människor är beredda att resa något längre vid allvarliga och svåra sjukvårdstillstånd om man vet att operationen eller behandlingen därmed får bättre förutsättningar att lyckas.” 

Vill Angelica Katsanidou och hennes partikollegor med detta säga att kirurgerna i Västervik inte är tillräckligt skickliga, trots deras bevisligen goda operationsresultat? S misstror alltså kompetensen i norra länet och försöker att skyla över att man gör sjukvården mindre tillgänglig för medborgarna. Som när man stänger ned hälsocentraler, som i Överum, eller lägger ned intensivvårdsavdelningar, som i Oskarshamn. 

Detta uttalande från Socialdemokraterna speglar att man i praktiken gett upp när det gäller att säkra en god och nära sjukvård för medborgarna i hela länet: Under det S-ledda styret i Region Kalmar län går sjukvårdens verksamheter med kraftiga underskott. Samtidigt rusar kostnaderna för inhyrd personal i höjden, som vid hälsocentralerna i Gamleby och Hultsfred. Med ett fortsatt S-lett styre nationellt och här i Region Kalmar län kommer vi att se en fortsatt ökad centralisering av sjukvården och Kalmar län kommer då att uppgå i en ny storregion. 

För oss Sverigedemokrater är det istället självklart att sjukvården ska finnas nära medborgarna. För att långsiktigt säkra länets tre sjukhus och fungerande vårdcentraler runtom i hela länet krävs det att man satsar tillräckligt med resurser för att förbättra arbetsvillkor och arbetsmiljö, både för att kunna behålla våra medarbetare och rekrytera nya. 

Det är därför självklart för oss Sverigedemokrater att staten måste ta ett större ansvar för sjukvårdens finansiering och att resurser riktas om för att stärka regionerna. Enligt en Novus-undersökning som presenterades i Läkartidningen den 9 juni i år, vill 64 procent av svenskarna att staten ska ha det övergripande ansvaret för hälso- och sjukvården. 

Vi upprepar det: det är nödvändigt att nu byta ut det S-ledda styret mot ett styre som sätter medborgarnas behov först.