S: Lokala partikassan har inte fått pengar från Kombilotteriet

S svarar SD om den lokala partikassan.

S svarar SD om den lokala partikassan.

Foto: TT, VT

Debatt2024-09-27 09:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till SD ang. vår partikassa i Västervik

SD har i en insändare uttryckt flera olika åsikter kring försäljning av de lotter som Socialdemokraterna säljer. Man blandar i insändaren både sanningar och påståenden som inte stämmer med verkligheten. Vi förutsätter att vårt parti tar ansvar för det som varit fel, och gör rätt. Men frågan som ställs av SD är hur mycket som lotteriverksamheten bidragit till vår partikassa i Västervik.

Vi som lokal förening i Västervik erhåller inte något ekonomiskt stöd från partiet varken centralt eller regionalt. Vår ekonomi bygger i huvudsak på medlemsavgifter och det kommunala partistöd som partierna i Västervik erhåller. När det gäller lotterier så brukar vi ibland sälja föreningslotter på våra lokala möten och det har gett ett par tusen i inkomst per år. De medel som vi lokalt erhåller i kommunalt partistöd används bara till den egna verksamheten, vi betalar inga pengar till partiet centralt, vilket vi har sett att SD gör.

Vi lägger inga pengar från Västerviks kommun på nationella trollfabriker som med skumma metoder för ut unkna budskap. Vi har inte heller några förtroendevalda i Västervik som erhåller arvode för sina uppdrag, vilket förekommer i flera partier. Vi jobbar helt ideellt i våra politiska föreningar. I de redovisningar till Kommunfullmäktige som årligen genomförs om hur vi använder våra medel har det aldrig varit några synpunkter.

Kärnan i vår verksamhet är att driva opinion för våra frågor och idéer, där vi är väldigt noga med är att använda våra pengar på ett förnuftigt sätt. Lika noga som vi är med vår egen ekonomi är vi när det gäller kommunens ekonomi. Detta är ett ansvar som vi har för våra medlemmar och kommunmedborgare. Ett ansvar som vi hade önskat att även majoriteten med stöd av SD skulle ta. Men dessvärre kan vi med bestörtning se hur våra gemensamma skattepengar rinner i väg. Vi hoppas att SD tar ansvar i majoriteten och kommer till rätta med det underskott på över 90 miljoner kronor som man detta år har varit med och skapat. 

För Socialdemokraterna i Västervik 

Klara Björkum (s) ordförande  

Reem Alhaddad (s) gruppledare 

Marcus Fridlund (s) oppositionsråd