I en debattartikel skriver Malin Sjölander, (M), vice ordförande regionstyrelsen tillika oppositionsråd om hur viktig utvecklingen av vårt samhälle under de kommande åren är. Man får verkligen hoppas att hon vet hur rätt hon har!
I artikeln pekar hon på vikten av att samhället måste vara bättre förberett om och när stora kriser inträffar, och att många slutsatser går att dra ut ur hur pandemin med covid-19 drabbat oss. Pandemin visar, för den är ännu inte över, hur oerhört sårbart vårt samhälle är. Den visar även hur lätt och snabbt den kunde sprida sig runt hela jorden, utan att vi människor kunde göra något för att stoppa spridningen. I många länder orkade inte sjukvården med att ta hand om alla som insjuknade i covid-19 vilket resulterat i höga dödstal. Mer än 4,5 miljoner människor med covid-19 har avlidit av sjukdomen hittills. Viruset har även muterat ett flertal gånger med allt smittsammare varianter som följd. Det skulle vara intressant att få veta vilken utveckling av samhället Malin Sjölander och övriga inom (M) har i beredskap för att samhället ska kunna stå emot kommande pandemier?
Det pågår fortfarande lokala utbrott av covid-19 i Sverige. På ett äldreboende i Överkalix har ett 30-tal, både boende och personal, smittats och blivit sjuka. Åtta gamla har avlidit trots att flera av dem varit fullvaccinerade. Det har konstaterats att det troligtvis är personal som fört in smittan på boendet. Samtidigt riktas det stark kritik mot att ovaccinerade människor med arbeten där man är nära gamla och sköra människor, framförallt inom transportsektorn, får vara i tjänst utan att använda några som helst skydd i form av munskydd eller visir. Var det inte gruppen av gamla och sjuka som skulle skyddas i första hand? I dessa fall räcker det inte med att vänta och se vad utvecklingen under de kommande åren ger för resultat. Det måste ske omgående förändringar så att ingen ska behöva utsättas för risken att bli smittad av en ovaccinerad människa när man utnyttjar den allmänna färdtjänsten. Samhället måste sluta upp med att spela rysk roulett med medborgarna som insats!
Malin Sjölander skriver vidare i sin artikel att det närmar sig ett spännande valår nästa år. Det kommer inte bara att bli spännande, det kan komma att bli helt avgörande för vår framtid. En mycket viktig gren för (M) är den ekonomiska politiken. Ja den är ju viktig för alla lite beroende på hur den fördelas. Men det finns stora hot som inte tar någon hänsyn till pengar och ekonomisk politik, jag tänker på de alarmerande rapporterna om klimatförändringarna som redan börjar göra sig påminda. Enligt Parisavtalet skulle den globala temperaturhöjningen kunna bromsas och stanna vid 1,5 grader. Denna siffra har nu reviderats av FN:s klimatpanel och visar på en höjning som kan bli hela 2,7 grader. Det är i dessa frågor politikerna måste ta till krafttag för att förhindra en global katastrof som kommer att få den pågående pandemin att verka som en bagatell.
Så visst måste man hålla med Malin Sjölander om att det väntar en spännande och avgörande valrörelse nästa år.