Rusta upp Tjustbanan

Tjustbanan. Det är hög tid att rusta upp järnvägen.

Tjustbanan. Det är hög tid att rusta upp järnvägen.

Foto: Anders Steiner

Debatt2017-09-15 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tågtrafiken och möjligheten till arbetspendling är viktiga delar i att skapa större arbetsmarknadsregioner. Det möjliggör ekonomisk tillväxt både i regionen och Sverige och bättre förutsättningar för fungerande välfärd. Det ger människor större valmöjligheter att bo, arbeta och leva även utanför storstadsregionerna. Många arbetstagare kan acceptera restider om arbetet respektive bostadsorten är attraktiva.

Tillväxtorterna Kalmar och Linköping har ett växande utbud av arbetstillfällen och service. En fungerande arbetspendling bygger på kortare restider och därför behövs åtgärder som vässar infrastrukturen I Kalmar län. Det krävs förbättrade spår, ombyggda korsningar och stationsområden och elektrifiering. Kopplingen till Linköping är viktig genom den arbetspendling som finns mellan arbetsregionerna. För de flesta invånare i norra Kalmar län är Linköping centralorten.

Utvidgning för att ingå i fler arbetsmarknadsregioner är viktigt och för många kommuner bland annat Västervik är det avgörande. En fungerande och snabbare Tjustbana är här mycket viktig .

Utan omfattande, dyra planeringsarbeten finns åtgärder som kan vidtas direkt. Kurvrätning, helsvetsat spår, reducering av antalet plankorsningar och trimningsåtgärder är åtgärder som både skulle öka topphastigheten och snitthastigheten. Restiden skulle kunna kortas på ett avgörande sätt med upp till 20 minuter.

Satsningen på höghastighetsbanorna har lett till att andra åtgärder fått utgå från planeringen. Restiden med tåg från Västervik till Stockholm har inte förändrats nämnvärt på 40 år. Inte heller i kommande infrastrukturplan finns skrivningar om satsningar på tågtrafiken i Kalmar län. Står detta sig utan förändringar är det bara att konstatera att en socialdemokratisk regering trots S-lett regionförbund och landsting inte engagerat sig tillräckligt för att sätta Kalmar län på spåret.

Liberalernas politik är att säga nej till byggnation av höghastighetsbanorna på grund av de skenande kostnaderna och för att finansieringen inte är fastställd. Andra tunga argument mot de tidigare planerna är de stora ingreppen i natur- och miljö och att beräkningarna av miljö- och klimatnyttan på intet sätt är entydigt positiva.

Vi vill upprusta och bygga ut den befintliga järnvägen och utveckla järnvägens kapacitet och satsa på regionala banor och matartrafik till upprustade stambanor.

Kommunerna längs med Tjust- och Stångådalsbanan tillsammans med regionförbundet har kommit överens om att göra en storsatsning på tågtrafiken förutsatt att Trafikverket satsar lika mycket.

Det är viktigt att följa upp detta ur ett riksperspektiv. Kommuner och regioner som kraftsamlar ska enligt vår mening vägas in i prioriteringar kring vilka trimningsåtgärder som är möjliga. En region, och kommuner, som är villiga att bära ansvar tillsammans med staten måste tas på allvar. Det avser vi i Liberalerna göra. Att värna regionernas och kommunernas tillväxt hänger samman med Sveriges tillväxt. Vi tror på att hela Sverige ska kunna leva.