Kalmar län skall ha en likvärdig och jämlik sjukvård oberoende av kommuntillhörighet. Lika kompetent och tillgänglig i norr och syd som i mellanlänet. Landstingsrådet från Västervik, Lena Segerberg (S) hävdar att skattebetalarna inte skall oroa sig för sjukvården i upptagningsområdet för Västerviks sjukhus.Således skall invånarna i Västervik, Vimmerby, Hultsfred, Högsby samt till viss del även Oskarshamn som Mönsterås inte bry sig.
Neddragningen av vårdplatser och minskad möjligheter till dygnsvård anses betydelselös av den rödgröna majoriteten, precis som den del av den kirurgiska vården som försvinner från Västerviks sjukhus. I media har Lena Segerberg hävdat att två liberala läkare sprider oro i norra länet. Det är helt rätt. Liberalerna redovisade redan tidigt under senvintern 2016 de oroande konsekvenserna av den politik som Lena Segerberg, landstingsrådet från Västervik, förespråkar.
Initialt hotet mot kirurgisk behandling och vård av ändtarms-och njurcancer, akutuppdraget och utbildningen av kirurger i och med nivåstrukturering, det vill säga överflyttning av ändtarms- och njurcancerkirurgi till Kalmar. Detta trots att kunskap och kompetens finns vid Västerviks sjukhus där tre kirurger har certifierad kunskap och utbildning för kirurgisk behandling av cancer i ändtarmen likaväl som att kunskap och kunnighet gällande kirurgisk behandling av njurcancer finns vid kirurgkliniken.
Så kommer tokrycket att minska vårdplatserna och därmed möjligheterna för inneliggande vård, observation, utredning och medicinsk behandling av bland annat diabetiker, njursjuka, cancersjuka och patienter med komplicerad multisjukdom och även en begränsad möjlighet för inläggning av akuta sjukdomsfall under jourtid. Utbildningen av kirurgisk grundkompetens äventyras i och med nivåstrukturering av kirurgisk cancervård och risken att akutuppdraget inte kan upprätthållas är uppenbar. Vid kirurgi i bäckenets nedre delar, vilket är komplicerat, måste reell kompetens och operationskunnighet upprätthållas vilket nu äventyras. Kompetensen finns bland kirurgerna i Västervik men inte förståelsen och ödmjukheten inför realitetens krav hos Lena Segerberg och den rödgröna majoriteten. Västerviks sjukhus framtid som ett komplett sjukhus för utbildning av kirurgiska och internmedicinska specialiteter likaväl som akutsjukhus för norra och mellanlänet äventyras.
Akutuppdraget kvarstår enligt Lena Segerberg. Självklart! Vem skall annars ta hand om olyckor och akuta sjukdomsfall i norr- och mellanlänet? Det som opereras på jourtid skall opereras på dagtid för att utbilda, utveckla och upprätthålla kunskap och kompetens. Likaväl skall medicinklinikens möjlighet att ta emot, vårda och utreda patienter såväl akut och planerat inte äventyras. Sjukdomarna tar inte, till skillnad mot Lena Segerberg, landstingsrådet från, men inte för Västervik, hänsyn till dygnets timmar utan kräver insatser och omsorg oberoende av dag och natt.