Såväl skola som föräldrar larmar allt oftare om att barnen spenderar mycket tid framför mobiler och surfplattor. Användningen leder ofta till konflikter mellan barn och vuxna. Forskare slår larm om att skärmanvändning sena kvällar och nätter leder till sömnbrist, vilket i sin tur påverkar både skolresultat och psykiskt mående negativt.
Familjen är den viktigaste gemenskapen och den grund som samhället står på. Barn som växer upp i trygga familjer får goda förutsättningar att klara livets utmaningar. Kristdemokraterna driver därför en politik som ska stödja familjerna, inte styra. Därför bad regeringen Folkhälsomyndigheten att ta fram åldersanpassade rekommendationer för barn och ungas digitala medieanvändning.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer presenterades för socialminister Jakob Forssmed (KD) i veckan. Rekommendationerna är givetvis inte tvingande för någon familj, utan är ett stöd både för barn och unga, föräldrar eller andra vårdnadshavare, till en mer hälsosam, medveten och ansvarsfull användning av skärm och digitala medier. Kopplat till rekommendationerna finns konkreta råd och tips. Samtliga rekommendationer och råd finns på Folkmyndighetens hemsida.
Rekommendationerna är en del av Folkhälsomyndighetens bredare uppdrag om hur användning av skärm och digitala medier påverkar barns och ungas hälsa. Kristdemokraterna och regeringen har nu tagit första steget för att göra det lättare för barn och unga, för familjer och för andra som möter barn och unga att få till ett samtal om hur mycket tid man spenderar på nätet, vad som händer där och vilket innehåll man exponeras för. Det är viktiga och behövliga samtal.
Madeleine Rosenqvist (KD)
Ordförande Barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås kommun
Björn Östman (KD)
Ersättare Barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås kommun