Regeringens löften hjälper inte ukrainare i akut nöd

Det är tyvärr tydligt att vi nu har både en regering och ett största oppositionsparti som inte har något som helst intresse av att Sverige ska vara ett möjligt land för människor på flykt. Detta trots att antalet människor på flykt i världen fortsätter att öka.

Snart har det gått två år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion. De som flytt till Sverige måste få bättre villkor nu, inte i slutet av året, skriver IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård.

Snart har det gått två år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion. De som flytt till Sverige måste få bättre villkor nu, inte i slutet av året, skriver IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård.

Foto: Privat

Debatt2024-02-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I stället läggs all kraft på att svartmåla människor med annan bakgrund än svensk. De utmålas som hot, som kriminella, som fuskare, som en belastning och som att de inte vill ta ansvar för sitt nya hemland. 

Om människor från Ukraina pratar man fortfarande bättre, men även behandlingen av dem lämnar mycket kvar att önska. 

På IM gör vi inte skillnad på människor och människor, vi beklagar hur människor på flykt behandlas i Sverige idag oavsett ursprung. När det gäller andra grupper känns det hopplöst att ens tro på någon förändring i det rådande politiska klimatet, men vad gäller ukrainare pratar i alla fall regeringen på ett annat sätt. Men agerar dessvärre alltför senfärdigt. 

Massflyktsdirektivet var viktigt i början av kriget. Nu efter snart två är det inte längre en hållbar lösning. Ukrainare tvingas överleva på en dagersättning på 71 kronor. Direktivet ger bara rätt till akut sjuk- och tandvård och vård som ej kan vänta.  

De med tillfälliga uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet får inte heller något personnummer. Det ställer till det när de söker jobb, lägenhet eller utbildning eller när de behöver göra bankärenden online eller följa sina barns utveckling i skolans plattformar.   

De kan inte ta studielån, och om de lyckas ordna jobb får de inte det skyddsnät andra skattebetalare får om de sedan skulle hamna i arbetslöshet. 

Nu har regeringen presenterat ett lagförslag som innebär bättre villkor för ukrainare. Det är bra. Men – detta blir förmodligen verklighet först i slutet av året.  
Det håller inte. Ukrainare i Sverige lever i fattigdom och nöd här och nu. 

Sverige är i nordisk jämförelse sämst i klassen när det gäller villkoren för ukrainare, villkor som borde ha förbättrats för länge sedan. De människor som tvingats hit av Putins krig ska inte behöva uppleva nöd och svår stress ett år till.

  Vi kräver att regeringen agerar nu. Den bör hitta akuta lösningar och:  

  • Genast höja den katastrofalt låga dagersättningen på 71 kronor. Ukrainare i Sverige ska inte tvingas köa till sig mat och kläder. 
  • Ge ukrainare möjlighet att söka permanent uppehållstillstånd.  
  • Redan nu se till att ukrainare får personnummer och rätt till vård och CSN-studier.