Rädda Stenhamra – det sista centrala grönområdet

Stenhamraområdet med det gamla stenhuggeriet, parkeringar och Stenhamravillan med sin stora trägård kan bli Västerviks nästa bostadsområde. Men då försvinner en central oas i staden, tycker skribenten.
Stenhamraområdet med det gamla stenhuggeriet, parkeringar och Stenhamravillan med sin stora trägård kan bli Västerviks nästa bostadsområde. Men då försvinner en central oas i staden, tycker skribenten.

Västerviks sista centrala grönområde är snart ett minne blott. Är det detta Västerviksborna vill?

Debatt 4 juni 2022 05:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stenhamra parkering och grönområde görs om eller förtätas som det så vackert heter till förmån för centrala bostäder. Allt på bekostnad av dem som redan bor där. Sjöutsikten stjäls från de som redan bor där och som har betalt dyrt för den, för att sedan säljas ännu dyrare till andra.

Alla hundägare med hundar får söka sig till andra platser för att rasta sina djur. Alla som arbetspendlar till centrala Västervik får nu leta sig till andra delar av staden för att parkera. Förvisso har beläggningen halverats på Stenhamraparkeringen sedan avgifter påfördes, men detta fanns väl med i beräkningen? Arbetspendlingen har dock ej minskat men dessa fordon är nu istället utspridda i kvarteret Reginelund med omnejd där det går att parkera gratis. Tveksamt om föräldrarna med sina småbarn tyckte det var så lyckat?

Västervik som turiststad och spännande småstadsidyll med sprudlande framtid, inte minst från sjösidan med satsande marinor och Slottsholmen som kronan på verket. Vi har fått pris för vår stadskärna av andra kommuner. Här finns all möjlighet att fortsätta och befästa Västervik som den viktigaste knutpunkten från Östersjön på hela ostkusten med direkt anknytning till hela det gamla anrika Hanseförbundet med Visby på kortaste avstånd. Även centrumhandeln är helt beroende av kunder och besökare utifrån.

Politiker och beslutsfattare, gör nu rätt. Rädda denna vackra stadskärna. Satsa på åtgärder som möjliggör för turister och andra besökare att komma till Västervik. Det måste finnas någonstans att parkera i anslutning till hamnen och det vackra centrum som gör Västervik unikt. Gör inte som politikerna i Göteborg. Dom har skapat ett totalt trafikkaos och tagit flera beslut som gått tvärs emot vad Göteborgarna själva önskat.

Bostäder går att bygga överallt men tillgång till centrum försvinner om Stenhamraparkeringen tas bort till förtätning. Allt för ett företag som nu ser chansen att exploatera centrum för tjäna en god slant.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa