Välj svenskt kött – en julklapp till landsbygden och bönderna

Julskinka är ett måste på julbordet för många.

Julskinka är ett måste på julbordet för många.

Foto: Stina Järperud

Debatt2024-12-19 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Julskinka, köttbullar, prinskorv och fårfiol – favoriterna på julbordet är många. Oavsett vad som är din favorit på julbordet så är det alltid värt att titta efter svensk ursprungsmärkning när du handlar din julmat. Det bidrar till en levande landsbygd där jordbruket spelar en central roll i att stärka lokalsamhället. 

Genom att välja svenskt kött stöttar du inte bara svenska bönder och lokalsamhällen, utan också en hållbar livsmedelsproduktion som värnar både djurvälfärd och miljö. Att vara en medveten konsument och välja svenskt kött är att investera i både kvalité och ansvar. 

Det svenska köttet håller hög kvalité på grund av att svenska bönder är i världsklass med högt ställt djurskydd och hållbarhetstänk. Ett konkret exempel är att svenska bönder med god marginal använder minst antibiotika i EU. Vi har därmed ett ledande djurskydd där det produceras högkvalitativa produkter med låg antibiotikaanvändning och en god djurvälfärd. Det är något vi både borde vara stolta över och samtidigt gynna. 

Svenskt kött är också ett bättre val för klimatet. När du väljer svenskt kött bidrar du till lägre klimatpåverkan. Utsläppen från svensk produktion är 25 procent lägre än EU-genomsnittet, medan utsläppen i EU i sin tur är omkring 60 procent lägre än det globala snittet.

Vill du värna om svenska bönder, bidra till minskat klimatavtryck, stödja god djurhållning och få högkvalitativ mat på tallriken, så välj svenskt i jul. Det gör skillnad.

Peter Kullgren (KD), Landsbygdsminister

Carl-Wiktor Svensson (KD), Regionråd Kalmar län 

Christopher Dywik (KD), Oppositionsråd Kalmar Kommun

Björn Östman (KD), kommunpolitiker Mönsterås

Folke Pleijert (KD), vice ordförande KD Hultsfred