Politikerna springer ifrån sitt ansvar

Under årtionde efter årtionde har de styrande i Västerviks kommun, oavsett politisk färg, underlåtit att avhjälpa den riskfyllda situationen med att Västerviks tätort bara har en in- och utfart.

Skribenterna menar att en alternativ väg kan byggas för att underlätta för räddningstjänsten, även om inte södra infarten blir av.

Skribenterna menar att en alternativ väg kan byggas för att underlätta för räddningstjänsten, även om inte södra infarten blir av.

Foto: Arkiv

Debatt2020-03-06 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om infarten skulle bli blockerad någonstans mellan Jenny och Hermanstorp, så finns inget sätt för ambulanser och andra utryckningsfordon att ta sig till och från staden. Om en ambulans inte kan ta sig ut från Västervik kan följderna av till exempel ett hjärtstopp bli förödande. De flesta av oss minns när Skramstadbron vid Gamleby 2016 på grund av en olycka med en långtradare skadades och under en period fick stängas av. 

I samband med den risk- och säkerhetsanalys som presenterades i kommunstyrelsen vårvintern 2015 ställde vi Sverigedemokrater frågan om det skulle gå att dra en väg över gärdena mellan Kejserslund och Källsåker och om räddningstjänsten övervägt detta. Vi fick svaret att, javisst, det skulle fungera med en sådan väg, för som det nu är kommer vi ju inte ut om infarten skulle bli blockerad. Därför gavs ett uppdrag till enheten för räddningstjänst och samhällsskydd att ta fram alternativa vägar till och från Västerviks tätort. 

Räddningstjänsten konstaterade i svaret mycket riktigt att de bästa möjligheterna för en alternativ väg är via befintliga grusvägar mellan Kejserslund och Källsåker. Det skulle innebära cirka 600 meter ny väg över ett gärde. Kostnaden uppskattades av Västervik Miljö och energi till 1-1,5 miljoner kronor, utom kostnaden för markinköp. 

Efter den rapporten hände dock ingenting. Istället gav man från den dåvarande rödgröna majoritetens sida signalen att man istället satsar på en södra infart. Vi lade då istället en motion till kommunfullmäktige om att kommunen skulle bygga den nödväg som räddningstjänsten redan pekat ut. Efter att vi fått nej på denna motion 2017, lade vi en ny motion med samma krav 2019. På det senaste kommunfullmäktigemötet, den 24 februari, fick vi nej även på denna motion. 

Båda gångerna motionen varit uppe har den föregivna orsaken att inte stödja den varit att nyttan med en södra infart är större än med en alternativ väg. Sverigedemokraterna har aldrig förnekat att det på sikt är önskvärt med ytterligare en infart. Den beräknade kostnaden för en ny södra infart är uppe i minst 400 miljoner kronor med nödvändiga förändringar för anslutningar inne i Västerviks tätort. Inget tyder på att vi skulle få substantiellt statligt stöd. Med kommunens nuvarande ekonomiska läge anser Sverigedemokraterna inte att det i närtid finns pengar till en södra infart. Kommunens behov av stora investeringar för till exempel skolbyggnader och dricksvattenförsörjningen måste vara mer prioriterat än södra infarten. 

Samtliga andra partier, utom Socialisterna Välfärdspartiet, valde vid fullmäktiges sammanträde att inte stödja Sverigedemokraternas motion om att snabbt och enkelt bygga en alternativ väg för att säkra att ambulanser och utryckningsfordon kan ta sig in och ut ur Västervik. Det är beklämmande att se hur nästan samtliga politiker i Västerviks kommun springer ifrån sitt ansvar för såväl medborgarnas säkerhet som att säkra att medborgarnas skattepengar används till medborgarnas bästa. 

Dan Larsen (SD), gruppledare kommunfullmäktige
Tommy Ivarsson (SD), ledamot kommunstyrelsen
Bo Karlsson (SD), ledamot kommunfullmäktige