Den rödgröna landstingsmajoritetens budgetförslag för 2017–2019 har en inramning av panikåtgärder, stigande hyrpersonalkostnader och stängda vårdplatser. Den saknar helt en plan för framtiden.
Alliansen har högre ambitioner och starkare vilja att faktiskt göra något positivt. Vi tror på att utveckla den nära vården och ge patienterna valfrihet. Så här vill vi ta oss in i framtiden:
• Få landstingets ekonomi i balans. Utan en sund ekonomi, ingen bra vård. Pengarna ska inte gå till onödiga hyrpersonalkostnader, utan till vård och till egen, motiverad personal. Det är inga konstigheter, men vi ser alldeles för lite åtgärder i den rödgröna budgeten.
• Morgondagens vård – nära, trygg och säker. Mycket av den vård som utförs på länets tre sjukhus skulle kunna utföras av primärvården i hemkommunen, eller rent av i patientens eget hem. Så kan vården komma närmare patienten, men den utvecklingen är också nödvändig. Länets befolkning blir allt äldre och därmed också mer vårdkrävande. För att kunna möta det vårdbehovet måste vi bättre använda de lokaler som redan finns: Den bekanta hälsocentralen eller det trygga hemmet.
• Satsning på primärvården. Primärvården kommer att få en mer framträdande roll och måste bli det som medborgarna vänder sig till när man behöver vård. Där kan man som första anhalt göra fler, tidigare och effektivare insatser. Alliansen satsar 15 miljoner mer på utvecklad primärvård.
• Satsning på personalen. Hyrpersonalkostnaderna måste minska nu. De skenande kostnaderna har lett till att de rödgröna i panik stängde 79 vårdplatser på länets sjukhus. Så kan vi inte fortsätta. Alliansen vill i stället göra landstinget i Kalmar län till en attraktiv arbetsgivare. Vi satsar elva miljoner på bättre anställningsvillkor och möjligheten att använda en del av de nuvarande hyrpersonalskostnaderna till bättre arbetsförhållanden.
• Ett rättvist vårdval. Om vi vill få fler hälsocentraler och mottagningar på mindre orter så måste Landstinget i Kalmar län ha ett vårdvalssystem som inte missgynnar privata utförare. De ska kompenseras när landstinget subventionerar sina egna hälsocentraler och vi vill se ett etableringsstöd till den som är beredd att starta och driva en hälsocentral på de orter där landstinget självt inte klarar bemanning och kontinuitet.
• Cancercentra i norr och söder. Stora satsningar görs på att införa standardiserade vårdförlopp för cancer. Vi vill också rent geografiskt säkerställa att medborgarna i hela länet har nära till bästa möjliga cancervård.
• Folkets hälsa, grunden till allt. Ju friskare befolkning, desto mer ekonomisk effektiv vård. Vi vill ha minst en familjecentral i varje kommun, återuppta föräldrautbildningarna i södra länsdelen samt införa avgiftsfria gynekologiska cellprovtagningar för alla kvinnor och avgiftsfri aortascreening för män.
De här punkterna saknas i majoritetens plan. Det är därför de aldrig kommer att lyckas att ta landstinget i Kalmar län in i framtiden.