Det krävs majoriteter för att ta politiska beslut. Därför kan majoritetens piska, som får individer att följa den kollektiva linjen, ibland vara nödvändig. Men det är samma piska som driver igenom de sämsta förslagen med lågt stöd bland politikerna.
Idag är det få politiker och partier som vill vara representant för kommunens beslut att förlänga flygplatsens startbana. Miljöpartiet har i efterhand låtit meddela att de hela tiden varit emot en förlängning. Och att de därför lade ned sina röster. Detta resonemang låter måhända begripligt i en politisk atmosfär. Men utanför denna miljö låter det bara ologiskt. Att lägga ned sina röster är inte att vara emot. Det är snarare att lägga sig för den politiska koalition man ingår i.
Miljöpartiet värnar alltså samarbetet med andra partier högre än att driva sin politik i denna sakfråga. Det får de så klart göra. Det tillhör det politiska spelet. Men väljarna ska vara medvetna om att det är ett spel. I detta spel satsar Miljöpartiet på att inte driva sin linje i en fråga, med förhoppningen om att de kan vinna inflytande i andra frågor. Huruvida de lyckas i detta spel är upp till partiet att förmedla till sina väljare.
Agerandet är inget unikt för just Miljöpartiet, men tjänar som ett talande exempel på konsekvenserna av att böja sig för den kollektiva linjen. Faktiska konflikter blir dolda för väljarna. Och när man lägger ned sina röster, eller röstar emot sin övertygelse, så möjliggör man att en liten del av den politiska församlingen kan få igenom sin politik.
Ponera att en liten men stark grupp inom ett parti, ibland kanske bara partiledaren själv, lyckas övertyga resten av sitt parti att driva en viss fråga. Partiet visar enighet utåt och vill få med sig andra partier för att göra verklighet av förslaget. Lyckas man påverka andra ”starka ledare” kan detta vara tillräckligt för att få med sig fler partier. Ibland krävs det stöd av en koalition av partier. Men är det partiledare för två stora partier räcker det således med att en person övertalar en annan person för att ett förslag ska gå hela vägen till politiskt beslut.
Piskan används i flera led. Inom partier och inom koalitioner. Politiker som valts på individuella mandat lämnar över sitt mandat till andra. Det kan sluta med att några få personer i praktiken styr en hel kommun. Det var inte så den representativa demokratin var tänkt att fungera.
De folkvaldas legitimitet kommer från väljarna. Inte från samarbetande partier. För varje gång de väljer att gå hand i hand med sin koalition istället för sina väljare så minskar den legitimiteten.
Det krävs majoriteter för att ta politiska beslut. Det finns en demokratisk anledning till det. Det är för att okloka och illa underbyggda beslut ska undvikas. Det krävs starka argument och hållbara beslutsunderlag för att övertyga en majoritet om ett visst förslag. Majoritetspiskan sätter ibland detta system ur spel. Då krävs det politiker och partier som står upp för sin, och sina väljares, övertygelse.