Östersjön kan inte vänta längre

Havsmiljön har hamnat i skymundan av klimatet den senaste tiden, trots att den också är en ödesfråga. Men nu är det allvar: Mycket längre till kommer vi inte att kunna fortsätta att försumma Östersjön.

Havsmiljön är liksom klimatet en ödesfråga, och nu måste något göras för att rädda Östersjön, skriver Sverker Thorén (L).

Havsmiljön är liksom klimatet en ödesfråga, och nu måste något göras för att rädda Östersjön, skriver Sverker Thorén (L).

Foto: Anna Persdotter

Debatt2019-12-07 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har länge arbetat politiskt med havsmiljön i allmänhet och Östersjöns miljö i synnerhet som prioriterad fråga. Liberalerna har, lokalt sedan 90-talet och på riksnivå sedan början på 2000 varit pådrivande i arbetet med att förändra och förbättra havsmiljöarbetet och få fram åtgärder för att rädda Östersjön.

Lokalt var vi ganska ensamma inledningsvis. Nu är alla mer eller mindre överens när vatten- och havsmiljön diskuteras. Vår kommun ligger faktiskt i framkant i Sverige på några områden. Hoppas den samsynen lokalt kommer att fortsätta när vi liberaler levererar nya förslag. 

Vi menar att den ”Blå vision” som skrivs om i kommunens Vision 2030: ”Västerviks kommun är drivande i det gemensamma arbetet att skapa och bevara en levande Östersjö med ekosystem och livsmiljö i balans” ska lyftas fram.

Den ska vara en viktig del i kommunens arbete på alla nivåer och i vårt varumärkesbyggande. Vårt läge vid Östersjön innebär både stora möjligheter för olika former av turism men också ett stort ansvar för miljön

Alla som kan något om Östersjön talar sedan ett par år tillbaka om en regelrätt kollaps. Tidigare hade forskare i många år larmat om att något måste göras. Om det tagits på allvar från början, hade katastrofen kunnat undvikas och vi hade kommit billigare undan.

Att det är hög tid för förändring visar inte minst den sista delen i Folke Rydéns filmserie om Östersjön, ”Östersjön – hot och hopp” som nu finns på SVT Play. Se den! 

Man vet inte exakt varför allting sker. Om havet finns det fortfarande inte tillräckligt mycket forskning. Men det finns tillräckligt för att veta att situationen är ohållbar.Därför är det bra att en av de punkter vi liberaler fick igenom i den lokala budgetöverenskommelsen med (S), ( C ) och (MP) var:

”Att ge Kommunstyrelsens förvaltning i uppdrag att tillsammans med naturum och Campus utreda och ge förslag på hur hav- och vattenanknuten forskning och högre utbildning kan kopplas till naturum, Campus och vår kommun.”

Det arbetet är på väg att dra igång. Det ska bli spännande att se hur långt vi kan nå. Västervik ligger strategiskt rätt placerat – mitt vid egentliga Östersjön. Västerviks Östersjönaturum och dess verksamhet har regionalt och på riksnivå gott rykte liksom Campus med sin forskningsmiljö och sina kontakter med universitet och högskolor.