"Djurägare bör ha en annan plan än skyddsrum"

Flera gånger i veckan läser jag om människor som vill ta med sina husdjur till skyddsrummen om det skulle bli aktuellt att vi måste gå ner i dessa.

Om kriget kommer har katten Bosses matte andra planer för familjen än att ta med honom ner i ett skyddsrum.

Om kriget kommer har katten Bosses matte andra planer för familjen än att ta med honom ner i ett skyddsrum.

Foto: TT/Privat

Debatt2022-03-24 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag förstår och tycker också att det är hemskt och skrämmande det som händer i vårt närområde, skräcken att det kan bli krig här med. Jag har själv en katt, han heter Bosse och blev ett år för några veckor sedan. Han är som min och min mans lilla barn, Bosse betyder oerhört mycket för oss.

Jag förstår att man vill skydda även sina husdjur, de är ofta som bebisar för oss. De som inte har djur kanske inte förstår den kärlek vi hyser för våra fyrbenta vänner. Men jag blir faktiskt arg när jag läser om de som vill trotsa förbudet och ändå ta med sig sina katter eller hundar ner i skyddsrummen.

Om vi tänker att det faktiskt var så att det fanns skyddsrum för oss som har djur, hur skulle det vara?

Ett normalstort skyddsrum rymmer runt 160 personer. Säg då att man bara får vara 100 personer med djur istället. Om vi då leker med tanken att varje person har med två djur var. Då är det 100 personer med 200 djur, kanske 80 katter och 70 hundar och 50 övriga djur så som ormar, gnagare och fåglar. Katter och många andra djur kan man oftast ha i en liten bur, stora hundar blir svårare. Katter gör sina behov i en kattlåda, hundar rastas utomhus, hur ska detta skötas nere i ett trångt skyddsrum? Det kan ju bli så att man är inlåst i skyddsrummet i ett par dagar. Det finns då ingen möjlighet att gå ut för att rasta hunden. Hur löser man djurens behov att kissa och bajsa?

Det är ju viktigt att djuren får yta att röra sig på, vilket kan bli väldigt begränsat. Det är ju också viktigt att djuren går ihop med dom andra så det inte blir ”fajter”. Alla djur måste vara lugna vilket jag har svårt att se att dom skulle vara. Framförallt en hund, den känner ofta av hur dess matte och/eller husse mår, är denne stressad så kan även hunden bli det. Det lär inte vara tyst i skyddsrummet utan mycket skällande och mjauande.

Jag hade inte klarat av att utsätta min Bosse för detta lidande. Jag tror inte dessa människor tänker hela vägen utan tänker mest på sig själva och sina djur, de förstår inte helheten i det dom säger.

Jag har även läst om de som tycker att det ska vara okej i krigstider att ta med djur ner i skyddsrummen trots att det finns allergiker. Hur tänker du som säger så här? Förstår man inte att det då blir omöjligt för en allergiker att vara i samma skyddsrum? Jag har folk i min närhet som är pälsdjursallergiker, inte skulle jag utsätta dom för fara med min katt om det blev tider då vi behöver gå ner i våra skyddsrum. Nej, dessa ska få gå ner och jag åker iväg utanför stan med min man och katt, vi har en plan på vart vi tar vägen och vad vi gör. Det borde ni andra också ha – antingen stannar ni med era djur, åker iväg med dessa eller så skyddar ni er själva med att gå ner i skyddsrummet. Det är tyvärr den råa sanningen.

Jag önskar absolut inte att vi får krig i vårt vackra land, jag önskar inte krig någonstans. Men skulle det hända får alla ta sitt förnuft och tänka på sig själv, familjen och alla andra som skyddar sig och strider mot samma sak, att rädda vårt land Sverige!

Om alla skulle få ta med sina djur till skyddsrummet skulle det bli kaos, och det skulle vara synd om både djur och människor i skyddsrummet, menar skribenten.
Om alla skulle få ta med sina djur till skyddsrummet skulle det bli kaos, och det skulle vara synd om både djur och människor i skyddsrummet, menar skribenten.