Orimligt att tandvården ska vara så dyr

En måndag i juli månad fick jag problem med en tand.

Skribenten är upprörd över storleken på en tandläkarfaktura från ett jourbesök.

Skribenten är upprörd över storleken på en tandläkarfaktura från ett jourbesök.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2021-08-10 06:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När det inte gick över så ringde jag min tandläkare på torsdag i samma vecka men jag sa att det inte var så akut så jag behövde en akuttid utan fick en ordinarie tandläkartid på torsdagen veckan därpå. 

När helgen kom hade jag så ont och kunde knappt öppna munnen. Tog Alvedon med hopp om att svullnaden skulle lägga sig men på söndagen stod jag inte ut längre utan ringde jouren på folktandvården i Västervik och fick komma direkt. Det konstaterades att jag hade en inflammation samt att tanden inte mådde bra utan den skulle dras ut. 

Sagt och gjort, vi gjorde detta och jag åkte hem igen. Dagen efter hade jag inte längre någon värk och jag kunde öppna munnen lite mer. Efter ett par dagar kom det en e-faktura från regionen för besöket och jag höll på att sätta kaffet i halsen. Besöket kostade 2 681 kr, alltså nästan 2 700 för att dra ut en tand. Det här är nästintill ocker och bara för att man råkar ha ont på fel dag ska man straffas genom en massa påslag. Munnen och tänderna tillhör kroppen så jag förstår inte varför tandvården ska vara så dyr.